- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Este cel mai scump aur din istorie! Cursul BNR afișează valori record

16 Sep, 18:54 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul aurului a ajuns la un nou record în mijlocul lunii septembrie. Are cele mai mari valori din istorie.
Este cel mai scump aur din istorie! Cursul BNR afișează valori record

Prețul aurului a ajuns la un nou record, luni, 16 septembrie. Prețul unui gram de metal galben a ajuns la 371,8457 lei, conform cursului afișat de Banca Națională a României. Recordul de dinainte a fost stabilit tot luna aceasta, pe 13 septembrie 2024, când un gram de aur era 370,5328 lei, potrivit economica.net.

La ora 13:30, uncia de aur se vindea cu 2.612,50 de dolari, iar cotațiile spot era 2.586,19 dolari per uncie.

La ora 14.25, uncia de aur se vindea cu peste 2.581 de dolari americani pe piețele spot și a înregistrat o creștere de 3,36% în decurs de o săptămână.

Te-ar mai putea interesa și: Anunţ de ultimă oră făcut de BNR despre aurul românilor. Ce se întâmplă cu cele 60 de tone păstrate la Banca Angliei

foto: aur

Este cel mai scump aur din istorie! Cursul BNR afișează valori record

Cursul BNR este disponibil aici.

Contractele cu livrare, Futures, în decembrie indică un preț al aurului de 2.612,5 dolari americani pe uncie, potrivit sursei citate.

Reducerea dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană (BCE) și așteptările ca Rezerva Federală (FED) să urmeze aceeași direcție pe 18 septembrie au creat un climat economic favorabil pentru investițiile în aur. Aceste decizii, alături de alegerile strânse din Statele Unite și alte evenimente internaționale, au intensificat activitatea pe piața aurului. Achizițiile continue ale băncilor centrale și tensiunile geopolitice au contribuit la creșterea cererii pentru acest metal prețios.

Ca urmare a acestor factori, prețul aurului a atins un nou record istoric, fiind aproape de a depăși valoarea de 3.000 de dolari per uncie, un prag care ar putea fi atins mai devreme decât au prevăzut analiștii. Această ascensiune a fost susținută de incertitudinile economice și politice globale, care au determinat investitorii să se orienteze către aur ca refugiu sigur pentru capitalul lor.

În paralel, analiștii anticipează că Rezerva Federală a Statelor Unite va anunța o reducere similară a dobânzii în cursul săptămânii, ceea ce ar putea adânci și mai mult impactul asupra piețelor financiare și ar putea impulsiona și mai mult cererea pentru aur.

Pe de altă parte, băncile centrale din întreaga lume au continuat să achiziționeze aurul pentru a-și consolida rezervele, în contextul unei economii globale caracterizate de incertitudine și volatilitate. Astfel, metalul galben prețios a ajuns să atingă noi niveluri record.

Te-ar mai putea interesa și: Românul care a cucerit Europa. Crama boutique, decorată cu aur și argint la cel mai mare concurs de vinuri