Estimarile analistilor indica o scadere intre 3% si 4% a economiei in trimestrul trei
, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, analistii ING Bank Romania sunt de parere ca economia a scazut cu 2,5% in al treilea trimestru comparativ cu trimestrul doi (date ajustate sezonier). Fata de perioada similara a anului trecut, PIB-ul s-a contractat insa cu 4%, sunt de parere acestia.
Potrivit Raiffeisen Bank, economia a inregistrat in al treilea trimestru o scadere trimestriala de 1,5% si una anuala de 3%, dupa cum a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, economistul sef al bancii.
Specialistii UniCredit Tiriac au calculat ca economia a scazut cu 3% in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a masurilor de austeritate aplicate de guvern, si a majorarii TVA cu 5 procente.
„Cea mai ampla scadere din T3 s-a produs la servicii, care au fost puternic afectate de scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor si de majorarea TVA”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
In opinia analistului ING, singurul sector economic care a crescut in al treilea trimestru raportat la perioada anterioara a anului trecut este cel al industriilor, care s-a majorat pe fondul cresterii exporturilor.
Si Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit Tiriac, este de parere ca productia industriala a crescut in al treilea trimestru, evolutie pe care o va urma si in trimestrul patru. Potrivit acesteia, serviciile au fost afectate puternic in T3, iar piata constructiilor a cunoscut de asemenea o scadere drastica.
In ce priveste agricultura, ING Bank ia in calcul un „trimestru nu foarte grozav”, a spus Muscalu. „Cresterea de preturi de la produsele agricole pare sa indice ca nu am avut in trimestrul trei o productie foarte buna”, a declarat acesta.
Vineri, Insitutul National de Statistica va prezenta datele referitoare la evolutia PIB din T3 si primele luni ale anului.
Cum ar putea creste economia in 2011
Economia Romaniei ar putea ajunge anul viitor la nivelul din 2007, sunt de parere cei mai optimisti analisti ai pietei.
Revenirea economiei ar urma sa se produca in special datorita cererii externe, dar si a cresterii atractivitatii pietei locale in ochii investitorilor, este de parere Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Tiriac.
„2011 va fi primul an de revenire pe plus, chiar daca economia locala va creste sub potentialul ei”, sustine aceasta.
Pal este de parere ca anul viitor economia va reusi sa urce datorita cresterii productiei industriale, care se va transmite treptat si catre alte sectoare de activitate, mai ales datorita suportului cererii externe.
„De asemenea, anul viitor se va face simtit si efectul restructurarilor in sectorul public si in cel privat, printr-o crestere a eficientei, care determina o atractivitate crescuta a tarii in plan extern”, sustine economisul sef al UniCredit Tiriac. Aceasta este de parere ca economia va inregistra un avans de 1,7% anul viitor.
„Ca valoare nominala a PIB (in euro), anul 2011 va determina o revenire la nivelul din 2007„, a spus Pal. Pentru acest an, Unicredit estimeaza insa o scadere de 2,5%.
La randul lor , analistii Raiffeisen estimeaza ca economia va creste cu 2% la anul. Potrivit lui Ionut Dumitru, economistul sef al bancii, economia nu are nevoie de performante deosebite pentru a inregistra o crestere de doua procente anul viitor. „Dupa o scadere de 7% anul trecut si una de circa 2,5%, cat estimam pentru acest an, este destul de usor sa cresti cu 2%”, sustine economistul sef la Raiffeisen Bank.
Exista insa si estimari mult mai pesimiste cu privire la evolutia PIB in 2011. Astfel, analistii ING estimeaza pentru anul viitor o scadere de 1,8% a PIB, dupa o contractie de 2,8% in 2010.