OMV vinde, de marti, litrul de benzina Premium fara plumb 95 cu 5,16 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ cu 5,54 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,30 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,96 lei/litru.
Litrul de motorina Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costa 5,29 lei, motorina OMV Sprint Diesel este 5,31 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este 5,15 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,63 lei.
Decizia OMV Petrom vine sa confirme estimarile specialistilor chestionati de DailyBusiness.ro, care estimau ca firmele petroliere vor creste din nou pretul carburantilor, dupa majorarea de pana la 8 bani/litru, aplicata saptamana trecuta.
Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, spune ca, in actualele conditii de piata, preturile vor trece de 6 lei si asta cat de curand, probabil in urmatoarele zile.
„Vor creste preturile, fara nicio problema. Cand am zis ca vom ajunge la 7 lei pana la finele anului, am fost privit cu scepticism. In conditiile in care statul are mare nevoie de bani, iar benzinarii nu sunt dispusi sa suporte din propriul buzunar fluctuatiile din piata, majorarile de preturi sunt inevitabile”, a mai spus Tache, pentru DailyBusiness.ro.
Potrivit reprezentantului Lukoil in Romania, Constantin Tampiza, daca barilul de petrol va trece de nivelul de 150 de dolari, pretul carburantilor va creste cu 30%. In prezent, petrolul se tranzactioneaza la 116 dolari/baril.
Presa internationala abunda, in aceste zile, in estimari tot mai ingrijoratoare privind evolutia pretului petrolului, pe fondul evolutiei evenimentelor din Libia.
Cea mai spectaculoasa prognoza apartine grupului financiar japonez Nomura care vede pretul petrolului la 220 dolari/baril daca Libia si Algeria isi vor suspenda productia.
Ce ar insemna aceasta situatie pentru Romania? Analistii de la Bloomberg au spus-o destul de clar: cresterea pretului petrolului din cauza instabilitatii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu ar putea submina revenirea economiilor din Europa de Est, din cauza ca industria din tarile fost-comuniste este mai putin eficienta energetic decat cea din vest. Cu alte cuvinte, iesirea din recesiune a Romaniei va fi amanata.