„Daca esti investitor in Romania si vezi ca o astfel de masura se ia dupa numai doi ani de la startul sistemului, mai 2008, nu te simti deloc incurajat sa investesti in dezvoltarea pietei locale”, a adaugat Jawad, citat de Mediafax.
El a adaugat ca Eureko Pensii a investit circa 40 milioane de euro in dezvoltarea pensiilor private in Romania.
Vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Stefan Radeanu, a declarat marti ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.
Vladescu le-a spus reprezentantilor patronatelor si singurului reprezentant al sindicatelor prezent la discutii – Sabin Rusu, din partea Confederatiei Sindicatelor Democratice – ca masura este necesara pentru echilibrarea sectorului de pensii si ca va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2011.
Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% in luna aprilie, la 5,026 milioane.
Totodata, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR a declarat miercuri ca reducerea contributiei la Pilonul II va intarzia trecerea la un sistem privat de pensii.
„Reducerea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va intarzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu marimea contributiei”, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, adaugand ca diminuarea contributiei la Pilonul II va reduce masiv sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii.
De asemenea, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, declara ca propunerea de reducere a contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) inseamna falimentarea „cu buna-stiinta” a sistemului de pensii private, atat a administratorilor, cat si a celor cinci milioane de participanti.
„Prin aplicarea masurii vom asista la distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private si se recunoaste falimentul sistemului public de pensii, dar, paradoxal, si la anihilarea principalei solutii de rezolvare a acestei probleme”, a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut.
Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) considera ca reducerea contributiei la Pilonul II va avea ca efect saracirea „pentru totdeauna a pensionarilor de azi si de maine”, prin eliminarea oricarei sanse de economisire privata pentru pensie.