Cotatia euro a fost sustinuta de asteptarile privind consolidarea fondului european de stabilitate financiara, dar si de cresterea increderii oamenilor de afaceri in economia Germaniei, desi temerile legate de problema datoriilor suverane se mentin.
Euro a atins un maxim al ultimelor doua luni, de 1,3569 dolari pe unitate, in urma rezultatului unui sondaj al institutului Ifo privind increderea in economia germana.
Ulterior a fost cotat la 1,3543 dolari pe unitate, in crestere cu 0,5% fata de inchiderea precedenta.
Indicele dolarului a coborat cu 0,5%, la 78,418 puncte, aproape de un minim al ultimelor doua luni, de 78,303 puncte atins miercuri.
„Situatia din Europa nu este rezolvata. Este posibil sa aiba loc noi programe de sustinere financiara pentru una sau mai multe economii periferice, ceea ce va exercita presiuni de depreciere a euro”, a declarat Jason Polit, analist la compania Charles Schwab Private Client din Phoenix.
Euro s-a apreciat cu peste 1% de la inceputul acestui an, sustinut de asteptarile ca liderii zonei euro sa gaseasca o solutie durabila pentru criza datoriilor suverane.
Raghav Subbarao, analist la Barclays Capital, crede ca reactia euro este exagerata, fiind improbabil ca BCE sa majoreze in curand dobanda de politica monetara, in timp ce in privinta fondului de salvare nu sunt evolutii concrete.
„Credem ca Portugalia va trebui sustinuta financiar. Dupa aceea, euro poate creste, intrucat Spania este solvabila, in opinia noastra”, a aratat el.
Spania intentioneaza sa oblige bancile regionale de economii sa se transforme in banci conventionale si sa se listeze la bursa, a declarat o sursa apropiata situatiei.