Euro a inceput luna de la un curs de 3,3157 lei/euro, pentru a atinge, dupa un sir parca interminabil de zile de apreciere, nivelul de 3,6221, vineri 23 noiembrie, adica o crestere cu 9,2% fata de leu.
In raport cu alte tipuri de plasamente, romanii care s-au gandit sa schimbe lei pe euro la inceputul lunii si sa ii vanda in aceste zile au avut de castigat de circa trei ori mai mult decat randamentele oferite in acelasi interval de piata imobiliara.
Piata imobiliara, una din cele mai dinamice in ultimul timp, nu a manifestat in noiembrie cresteri spectaculoase. „Noiembrie este o luna pre-vacanta in care nu se realizeaza multe tranzactii, asa incat pretul caselor stagneaza”, a spus pentru DailyBusiness Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Alti reprezentanti ai pietei contactati de DailyBusiness au indicat ca in noiembrie preturile la apartamente au crescut cu un maxim de 3-5 procente, in cazul apartamentelor vechi, in timp ce locuintele noi au stagnat.
In acelasi timp, castigurile investitiilor in euro au fost net superioare celor de bursa si celor ale fondurilor de investitii, care au consemnat randamente negative in noiembrie, de -10,5%, respectiv -5,7%.
Indicele compozit BET-C al pietei de capital a inregistrat in perioada 1-23 noiembrie, o scadere de 10,5%, de la 6.915 puncte la inceputul lui noiembrie pana la un nivel de 6.189 puncte pe 23 noiembrie.
Indicele IFM, indicatorul fondurilor de investitii, a scazut la randul sau in noiembrie, de la un nivel 11.873,75 afisat in saptamana 27 octombrie – 2 noiembrie, pana la 11.188,26, valoarea din saptamana 16 noiembrie -23 noiembrie, ceea ce releva o scadere de 5,7% pentru fondurile de investitii in perioada 1 noiembrie-23 noiembrie.
Instrumentele cu venit fix, respectiv economiile bancare, ar fi adus investitorilor castiguri de circa 0,7%, avand in vedere cele mai mari bonificatii anuale la depozitele la termen in lei, care sunt in aceasta perioada de 8%.