In opinia expertilor, aprecierea leului are legatura cu interventiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care incearca sa tina in frau inflatia prin cursul de schimb si speculatiile celor care au intuit strategia institutiei si pariaza pe leu pe termen scurt pentru a beneficia de dobanzile relative mari din piata.
Un indiciu privind interventiile BNR il constituie scaderea rezervelor sale cu 620 milioane euro in luna februarie. Analistul economic Bogdan Glavan spune ca aprecierea leului nu reprezinta, in niciun caz, un semn al iesirii din criza.
„Leul s-a apreciat in timpul boom-ului economic cu 35%. Ar fi crescut si mai abitir daca nu il oprea BNR, care a intervenit cumparand nu mai putin de 20 de miliarde de euro. Acesta nu era un semn ca economia merge in directia buna, din contra”, afirma profesorul universitar de economie.
[img=1321][/img]
Potrivit lui Glavan, „s-a ajuns in situatia in care in piata financiara exista prea putini lei, la modul relativ – ceea ce este tot ce conteaza cand vine vorba de determinarea cursului de schimb”.
Cristian Dogaru a scris, astazi, pe hotnews.ro, ca, din acest punct de vedere, evolutia leului poate fi comparata cu cea a yenului japonez, care s-a apreciat la maximul perioadei postbelice fata de dolar.
Opinie impartasita si de Bogdan Glavan. „Daca teoria valorii monedei ca reflexie a sanatatii economiei ar sta in picioare, atunci ea s-ar valida in practica astazi, prin deprecierea yenului. Nu este cazul, yenul s-a apreciat la un nivel istoric. De ce? Fiindca cererea de bani a crescut, evident”, a spus acesta.
„Principalul mobil al cererii de bani este evitarea incertitudinii privind platile si incasarile viitoare. Cum japonezii se cofrunta acum cu un grad sporit de incertitudine, cererea de lichiditati a sporit, propulsand valoarea monedei nationale. In concluzie, dintr-un anumit punct de vedere, Romania o duce ca Japonia. Nu e nimic de aplaudat„, afirma Glavan.
Cat va mai creste leul?
Evolutia spectaculoasa a monedei nationale a dat peste cap toate prognozele analistilor romani si straini. De la inceputul anului pana in prezent, moneda romaneasca s-a intarit cu aproape 3% in fata euro.
Potrivit expertilor straini chestionati de institutul german ZEW, leul va continua sa se intareasca pe parcursul urmatoarelor sase luni.
In viziunea analistului financiar Bogdan Baltazar, pretul corect pentru moneda europeana ar trebui sa fie de 4-4,1 lei. Baltazar a spus ca „leul, ca valoare intrinseca” poate atinge aceasta cotatie, in ultimul an el fiind tras in jos din cauza incertitudinilor politice si a crizei economice.
La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, declara, recent, pentru DailyBusiness.ro, ca tendinta de scadere a euro in raport cu leul este una normala.
Si asta pentru ca, a explicat Ghetea, a crescut increderea investitorilor in economia Romaniei, ca urmare a faptului ca „acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a fost concluzionat, iar economia incepe sa dea semne de revigorare”.
2011, anul ieftinirii ratelor la credite
Aprecierea leului anunta un an bun pentru romanii care au imprumuturi in lei si euro, potrivit estimarilor analistilor.
Specialistii financiari de la Raiffeisen si ING Bank sustin ca leul se va aprecia in raport cu moneda europeana cu circa 2-3% pana la sfarsitul anului. Ei vad cursul ajungand pana la 4,2 lei/euro in decembrie. Scaderea va favoriza romanii care au creditele in euro si care realizeaza venituri in lei.
[img=1322][/img]
Astfel, analistii ING Bank au luat in calcul in cel mai recent raport un curs de 4,15 lei/euro pentru sfarsitul primului trimestru si de 4,3 lei/euro, de pentru finalul trimestrului doi. Potrivit acestora, incepand cu sfarsitul celui de-al treilea trimestru, leul se va aseza la un nivel de 4,2 lei/euro, pana la sfarsitul anului.
De asemenea, potrivit rapoartelor analistilor Raiffeisen Bank Romania, leul ar urma sa inchida primul trimestru si jumatatea anului la un curs de 4,25 lei/euro, urmand sa se aprecieze pana la sfarsitul lui 2011 la 4,2 lei/euro.
Costul creditului este dat insa si de evolutia dobanzilor, care ar putea ramane in 2011 la niveluri similare cu 2010 sau ar putea inregistra o foarte usoara crestere.
„Dobanzile imprumuturilor la euro vor depinde de evolutia Euribor, de costul riscului de tara, dar si de felul in care bancile vor fixa marjele dobanzilor la euro”, a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.
Astfel, spun analistii financiari, Banca Centrala Europeana ar putea opera o crestere a dobanzii cheie pana la finalul anului, ceea ce ar conduce automat la o crestere a dobanzilor la euro.
Cresterea estimata de analistii ING cu sediul in Londra este de 0,25 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca nivelul Euribor ar putea ajunge la 1,25% pe an la finalul anului.
Celelalte costuri ale dobanzilor ar putea ramane insa neschimbate, cred specialistii.