- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Euro, la 4,1439 lei. De ce se apreciaza leul?

22 Mar, 14:08 • razvan.codorean
Banca Nationala a cotat marti leul la cel mai bun nivel in fata euro din ultimele 10 luni. Cursul de referinta a coborat la 4,1439 lei/euro, cu 2,46 bani mai mic fata de ziua precedenta. Potrivit analistilor, aprecierea leului este o intarire relativa, speculativa. Leul devine mai puternic doar din cauza ca alte monede devin mai slabe.
Euro, la 4,1439 lei. De ce se apreciaza leul?

In opinia expertilor, aprecierea leului are legatura cu interventiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care incearca sa tina in frau inflatia prin cursul de schimb si speculatiile celor care au intuit strategia institutiei si pariaza pe leu pe termen scurt pentru a beneficia de dobanzile relative mari din piata.

Un indiciu privind interventiile BNR il constituie scaderea rezervelor sale cu 620 milioane euro in luna februarie. Analistul economic Bogdan Glavan spune ca aprecierea leului nu reprezinta, in niciun caz, un semn al iesirii din criza.

„Leul s-a apreciat in timpul boom-ului economic cu 35%. Ar fi crescut si mai abitir daca nu il oprea BNR, care a intervenit cumparand nu mai putin de 20 de miliarde de euro. Acesta nu era un semn ca economia merge in directia buna, din contra”, afirma profesorul universitar de economie.
[img=1321][/img]

Potrivit lui Glavan, „s-a ajuns in situatia in care in piata financiara exista prea putini lei, la modul relativ – ceea ce este tot ce conteaza cand vine vorba de determinarea cursului de schimb”.

Cristian Dogaru a scris, astazi, pe hotnews.ro, ca, din acest punct de vedere, evolutia leului poate fi comparata cu cea a yenului japonez, care s-a apreciat la maximul perioadei postbelice fata de dolar.

Opinie impartasita si de Bogdan Glavan. „Daca teoria valorii monedei ca reflexie a sanatatii economiei ar sta in picioare, atunci ea s-ar valida in practica astazi, prin deprecierea yenului. Nu este cazul, yenul s-a apreciat la un nivel istoric. De ce? Fiindca cererea de bani a crescut, evident”, a spus acesta.

„Principalul mobil al cererii de bani este evitarea incertitudinii privind platile si incasarile viitoare. Cum japonezii se cofrunta acum cu un grad sporit de incertitudine, cererea de lichiditati a sporit, propulsand valoarea monedei nationale. In concluzie, dintr-un anumit punct de vedere, Romania o duce ca Japonia. Nu e nimic de aplaudat„, afirma Glavan.

Cat va mai creste leul?

Evolutia spectaculoasa a monedei nationale a dat peste cap toate prognozele analistilor romani si straini. De la inceputul anului pana in prezent, moneda romaneasca s-a intarit cu aproape 3% in fata euro.

Potrivit expertilor straini chestionati de institutul german ZEW, leul va continua sa se intareasca pe parcursul urmatoarelor sase luni.

In viziunea analistului financiar Bogdan Baltazar, pretul corect pentru moneda europeana ar trebui sa fie de 4-4,1 lei. Baltazar a spus ca „leul, ca valoare intrinseca” poate atinge aceasta cotatie, in ultimul an el fiind tras in jos din cauza incertitudinilor politice si a crizei economice.

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, declara, recent, pentru DailyBusiness.ro, ca tendinta de scadere a euro in raport cu leul este una normala.

Si asta pentru ca, a explicat Ghetea, a crescut increderea investitorilor in economia Romaniei, ca urmare a faptului ca „acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a fost concluzionat, iar economia incepe sa dea semne de revigorare”.

2011, anul ieftinirii ratelor la credite

Aprecierea leului anunta un an bun pentru romanii care au imprumuturi in lei si euro, potrivit estimarilor analistilor.

Specialistii financiari de la Raiffeisen si ING Bank sustin ca leul se va aprecia in raport cu moneda europeana cu circa 2-3% pana la sfarsitul anului. Ei vad cursul ajungand pana la 4,2 lei/euro in decembrie. Scaderea va favoriza romanii care au creditele in euro si care realizeaza venituri in lei.
[img=1322][/img]

Astfel, analistii ING Bank au luat in calcul in cel mai recent raport un curs de 4,15 lei/euro pentru sfarsitul primului trimestru si de 4,3 lei/euro, de pentru finalul trimestrului doi. Potrivit acestora, incepand cu sfarsitul celui de-al treilea trimestru, leul se va aseza la un nivel de 4,2 lei/euro, pana la sfarsitul anului.

De asemenea, potrivit rapoartelor analistilor Raiffeisen Bank Romania, leul ar urma sa inchida primul trimestru si jumatatea anului la un curs de 4,25 lei/euro, urmand sa se aprecieze pana la sfarsitul lui 2011 la 4,2 lei/euro.

Costul creditului este dat insa si de evolutia dobanzilor, care ar putea ramane in 2011 la niveluri similare cu 2010 sau ar putea inregistra o foarte usoara crestere.

„Dobanzile imprumuturilor la euro vor depinde de evolutia Euribor, de costul riscului de tara, dar si de felul in care bancile vor fixa marjele dobanzilor la euro”, a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

Astfel, spun analistii financiari, Banca Centrala Europeana ar putea opera o crestere a dobanzii cheie pana la finalul anului, ceea ce ar conduce automat la o crestere a dobanzilor la euro.

Cresterea estimata de analistii ING cu sediul in Londra este de 0,25 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca nivelul Euribor ar putea ajunge la 1,25% pe an la finalul anului.

Celelalte costuri ale dobanzilor ar putea ramane insa neschimbate, cred specialistii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...