Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, considera ca motivele pentru care leul s-a depreciat sunt legate de anunturile din ultimele zile referitoare la cresterea [b]salariilor bugetarilor[/b], dar si la o posibila intrare in [b]recesiune[/b] dupa finele primului trimestru.
Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor Publice, a declarat la inceputul acestei luni ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/dragoi-recesiunea-tehnica-este-posibila-dupa-t1-cresterea-anuala-ramane-1-5-2-74590/]intrarea in recesiune tehnica[/url], din cauza conditiilor meteo. Insa, fata de primul trimestru de anul trecut produsul intern brut (PIB) va avansa cu 1,5-2%.
In ceea ce priveste cresterea salariilor in sistemul bugetar, inca nu s-a decis daca se va intampla si cu ce procent vor fi majorate. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca Guvernul are la acest moment doar [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ungureanu-guvernul-are-doar-variante-de-lucru-pentru-salarii-74698/]variante de lucru[/url] privind cresterea salariilor, deoarece o astfel de masura nu poate fi aplicata in lipsa banilor.
Anterior, Premierul Ungureanu i-a [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/salariile-bugetarilor-vor-fi-majorate-ungureanu-l-a-anuntat-pe-isarescu-74600/]transmis guvernatorului BNR[/url] ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit.
Totodata, Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a subliniat ca deprecierea leului are [b]”un grup de cauze”[/b], nu o singura cauza.
Cea mai importanta dintre aceste cauze ar fi grija fata de atingerea tintei de [b]deficit bugetar[/b] daca vor creste salariile din sistemul public. „Cred ca este factorul declansator care a dus la acest stadiu al euro fata de leu”, a spus Cazacu.
O alta cauza ar fi [b]scaderea investitiilor straine[/b] din ianuarie. Acestea au totalizat numai [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-neatractiva-investitiile-straine-au-scazut-abrupt-in-ianuarie-74677/]23 milioane de euro[/url], fata de 376 milioane euro in perioada similara din anul trecut.
Claudiu Cazacu a mentionat ca pe langa aceste cauze poate sa fie vorba si de faptul ca nevoia de finantare a bancilor straine, care au institutii locale de credit, nu le permite sa mai aduca o parte din capital spre Romania „sau am putea avea chiar cazuri de retrageri de fonduri inspre bancile-mama, dar nu am dovezi in acest sens”.
[b]Mai creste cursul?[/b]
„Este un moment de echilibru foarte delicat acum. Cred ca din moment ce mai este putin timp pana la sarbatorile de Paste, BNR va limita aceasta depreciere„, a declarat Cazacu.
El a adaugat ca daca va fi lasat cursul chiar si temporar peste 4,4 lei/euro va fi un salt rapid si de scurta durata.
„Cred ca daca lucrurile raman stabile la nivel international, nu o sa avem un salt foarte curand, asta si datorita faptului ca BNR s-ar opune acestei tendinte si ar avea sanse de castig cata vreme contextul international ramane unul destul de stabil”, a mai spus analistul.
Conform acestuia, daca piata ar fi lasata libera, am ajunge la noi niveluri record.