Leul s-a depreciat la deschiderea sedintei cu circa doi bani, de la cotatii apropiate de 3,5860 lei/euro la peste 3,60 lei/euro, nivel la care s-a mentinut panain jurul orei 14, cand leul a pierdut inca aproape trei bani, pana la peste 3,62 lei/euro, cursul atingand chiar un nivel maxim de 3,63 lei/euro. La ora 14:40, leul se tranzactiona cu 3,6200-3,6150 lei/euro.
Fata de moneda americana, cursul de referinta de vineri indica o puternica depreciere a leului, cu aproape patru bani (1,7%), pana la 2,3098 lei/dolar, de la 2,2716 lei/dolar in ziua precedenta. Leul a pierdut 3,5% in fata dolarului in ultimele doua zile si a ajuns la un nivel minim al ultimelor doua saptamani fata de moneda americana.
Leul, ajutat de capsunari
Dealerii din piata interbancara au declarat ca aprecierea leului, din perioada dinaintea sarbatorilor pascale s-a datorat in mare parte intrarilor masive de valuta de la cetatenii romani care lucreaza in strainate.
Oferta mare de valuta a facut ca cererea de lei sa creasca semnificativ, iar leul a urcat pana la cota de 3,5 fata de moneda europeana. Vineri, insa, in piata interbancara, cererea de lei s-a redus, dealerii declarand ca majoritatea banilor „capsunarilor” au intrat deja in tara.
„Au disparut vanzatorii de valuta din piata, mai ales cei locali, si au ramas doar cumparatorii”, a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.
Evolutia abrupta a cursului de schimb se manifesta, de altfel, doar in Romania intre tarile din regiune cu regim valutar similar, in care cotatiile sunt mai degraba stabile.
„Au fost usoare deprecieri ale altor valute, dar la noi se simte cel mai tare”, a mentionat Birle.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat vineri pana la cotatii de sub 1,56 dolari/euro, iar la 14:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5606 dolari, dupa ce atinsese o cotatie minima de 1,5555 dolari/euro.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,72% pe an, putin sub cel de 11,98% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 12,33% pe an, de la 12,66% pe an, cat era joi.
Dobanzile overnight se mentin la 12% pe an, ca urmare a nevoii de lichiditati in ultima zi de plata a impozitelor la stat.
„La nivelul tuturor bancilor s-a resimtit o nevoie de lichiditate. Nu cred ca dobanzile vor reveni la normal inainte de 1 mai”, a mai spus Birle, care a mentionat ca platile Trezoreriei ar putea creste, totusi, lichiditatea din piata in urmatoarea perioada.