- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Euro se apreciaza puternic si redevine credibil un curs 3,3 lei/euro pentru decembrie

30 Jul, 00:05 • Redactia DailyBusiness
Scaderea puternica a leului din ultimele zile relanseaza sansele de apreciere consistenta a euro catre finele anului. Desi deprecierea leului era oarecum asteptata, viitoarele evolutii de pe piata valutara depind de contextul international, au estimat analistii financiari pentru DailyBusiness.
Euro se apreciaza puternic si redevine credibil un curs 3,3 lei/euro pentru decembrie

Prognozele privind un curs de 3,3 lei pentru un euro in luna decembrie, facute la inceputul anului, revin in actualitate, dupa o perioada in care un asemenea nivel parea prea ridicat pentru a putea fi atins in 2007.

Investitorii speculativi si-au revizuit atitudinea fata de active cu risc ridicat, ceea ce i-a determinat sa iasa de pe pietele emergente, apreciaza Ionut Dumitru, head of reasearch Raiffeisen Bank. Acestia au preferat sa investeasca in plasamente cu risc redus, cum ar fi titluri de stat in America, sau in monede mai stabile, precum dolarul sau francul elvetian.

Scanteia care a condus la reevaluarea pozitiilor investitorilor fata de plasamentele riscante a fost situatia pietei imobiliare din America.

Speculatorii au decis sa iasa de pe pietele emergente, considera la randul sau Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Afectate de criza din America au fost toate pietele emergene din lume, intre care si Romania si tarile vecine. „Prima moneda din zona care a suferit corectii a fost zlotul, considerat un barometru pentru investitorii speculativi. Cand moneda poloneza incepe sa fie tranzactionata urmeaza tranzactii si pe celelalte monede din regiune”, adauga Anghel.

La nivel regional, leul a suferit in ultimul timp cea mai puternica depreciere fata de euro, de 0,03-0,04 lei, un fenomen normal in opinia economistului sef BCR: „Sa nu uitam ca leul trecuse prin cel mai puternic trend de apreciere in zona, asa ca era de asteptat ca si deprecierea sa fie considerabila”.

Pentru Ionut Dumitru, deprecierea leului se justifica in special prin faptul ca moneda era supraevaluata, fundamentele economice nejustificand intarirea de pana acum a acesteia.

In urmatoarele cateva luni, analistii financiari estimeaza ca parcursul monedei nationale va depinde foarte mult de evolutiile zonale si de cele la nivel international.

„Daca rezultatele pe primul semestru de pe piata ipotecara americana vor fi negative, atunci s-ar putea sa asistam la o continuare a corectiei. Pe termen de cateva luni, cred insa ca situatia se va imbunatati. Nu trebuie sa uitam ca pe langa aceste fonduri speculative care ies din piata, exista acelea aduse de investitorii strategici in Romania”, estimeaza Lucian Anghel.

La randul sau, Ionut Dumitru apreciaza ca „daca tensiunile se vor linisti, este posibil sa vedem din nou tendinte de apreciere a leului. De regula, vara este o perioada in care leul creste (datorita intrarilor masive de valuta aduse de romanii care lucreaza in strainatate) si intra din nou pe un usor trend de scadere spre iarna. Estimarea Raiffeisen Bank este ca vom avea un curs de 3,3 lei/euro la finele anului”.

BNR ar putea reduce marti dobanda cheie la 6,75%

Estimarile analistilor financiari difera insa in privinta nivelului ratei dobanzii de politica monetara ce va fi decis in urmatoarea intalnire a consiliul de administratie al BNR, de pe 31 iulie.

„Cred ca banca centrala va scadea cu 0,25% rata dobanzii de politica monetara, pana la 6,75%. Core inflation are o evolutie buna, dobanzile sunt intens pozitive, ritmul de crestere al creditarii s-a temperat, asa incat exista premise pentru a lua decizia de reducere”, estimeaza Anghel.

Puseurile inflationiste care deja si-au facut aparitia vor determina BNR-ul sa mentina dobanda cheie la valoarea actuala, considera insa Ionut Dumitru: „Cred ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 7%, deoarece puseurile inflationiste deja au inceput sa-si faca aparitia. Prin urmare, este foarte probabil ca va fi revizuit si forecastul de inflatie, nivelul de 3,7 devenind nesustenabil in conditiile actuale”.

Estimarile Raiffeisen Bank prevad o inflatie de 4% pentru 2007, Dumitru apreciind ca acest nivel ar putea fi chiar depasit.

Urmărește Daily Business pe Google News