Euro s-a apreciat luni fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare.
Dolarul a fluctuat in apropiere de minimul istoric fata de francul elvetian, afectat de retrogradarea ratingului Statelor Unite cu o treapta de catre agentia Standard & Poor’s, la AA+.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.
Fata de yen, moneda unica a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele sedintei de vineri, insa s-a retras ulterior si se tranzactiona luni dimineata in jurul nivelului de 111,63 yeni, relateaza Mediafax.
Moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri.
Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de franc, la 1,0855 franci/euro, usor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.
Aprecierea yenului si francului este insotita de amenintarea autoritatilor japoneze si elvetiene ca vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a caror evolutie afecteaza sever exportatorii din cele doua tari.
Dolarul a coborat la un minim de 77,6 yeni si a atins un nou minim record fata de franc, la sub 0,75 franci/dolar. Moneda americana a pierdut in ultima luna circa 6% fata de franc si 4% in raport cu yenul.
Luni dimineata, dolarul se tranzactioneaza la 77,84 yeni, in scadere cu 0,6%.
[b]Petrolul scade puternic dupa retrogradarea ratingului SUA[/b]
Pretul petrolului a scazut luni cu 3 dolari, la putin peste 83 dolari pe baril, din cauza temerilor privind cererea de pe piata americana, iar aurul a atins un nou maxim istoric, de peste 1.700 dolari pe uncie, din cauza reducerii ratingului SUA la AA+ de catre Standard & Poor’s.
Bursele asiatice au scazut puternic, iar dolarul se depreciaza fata de principalele valute de referinta si a atins un nou minim istoric fata de francul elvetian. Investitorii vand in ritm accelerat actiuni si marfuri cu grad ridicat de risc si se orienteaza catre activele sigure, precum yenul japonez, francul si aurul.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins luni un minim al zilei de 83,18 dolari pe baril si se tranzactiona, in jurul orei 9:42, la 83,53 dolari pe baril. Cotatia titeiului Brent a coborat la 105,79 dolari, cel mai redus nivel din 27 iunie, revenind ulterior la 106,36 dolari pe baril.
Petrolul SUA a pierdut circa 8% din pret de la inceputul acestui an, dupa ce s-a apreciat in 2010 cu 15%.
SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea
Standard&Poor’s, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii
a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default
(incapacitate de plata). [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/standard-poor-s-scade-ratingul-de-tara-al-sua-pentru-prima-data-in-istorie-66346/]S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA[/url],
ratingul pe termen lung, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul
bugetului si datoriile SUA.
Celelalte doua mari agentii, Moody’s si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana
ratingul de credit la SUA al „AAA”.