Performanta forintului unguresc este pe penultimul loc in randul valutelor din 26 de state emergente, cu o depreciere de 33% fata de dolar, din luna martie 2009.
Mai mult decat atat, Slovacia, Polonia, Bulgaria si Cehia fac parte dintr-un grup de 7 tari unde a avut loc cea mai rapida crestere a riscului de creditare, in cazul a 21 de instrumente financiare de tip CDS analizate de Bloomberg.
„Unii investitori subestimeaza potentialul de depreciere a obligatiunilor si valutelor din regiune”, a declarat Tim Haaf, analist la compania Pacific Investment Management din California, divizie a grupului Allianz.
Din cauza deficitelor bugetare mari, state precum Polonia si Letonia au amanat termenele de adoptare a euro, iar Romania si Ungaria trebuie sa reduca cheltuielile pentru a respecta termenii acordurilor de finantare cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE).
Cresterea economica din regiune nu va reveni la ritmul anterior crizei, intrucat intrarile de capital nu vor reveni la nivelul circa 8% din PIB, consemnat in perioada 2002-2008, crede Arend Kapteyn, economist sef pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa la Deutsche Bank din Londra.