Ar trebui realizate reforme in legislatia muncii in UE care sa permita o tranzitie mai usoara de la un loc de munca la altul si sa se investeasca mai mult in trainingul la locul de munca, pentru a crea mai multe oportunitati populatiei active, se explica in raport.
Acesta a demonstrat ca 16% din populatia UE traieste sub limita de saracie, adica sub valoarea de 60% din venitul mediu al fiecarei tari membre.
Procentul persoanelor care traiesc sub limita de saracie este intre 9 si 10% in Suedia si in Cehia, si ajunge la 21% in Polonia si Lituania.
Raportul arata si diferentele intre nivelurile de speranta de viata pentru fiecare stat membru in parte. Astfel, femeile din Romania au cea mai mica speranta de viata din UE, de pana la 75,4 ani, in timp ce femeile din Spania au viata cea mai lunga – 83,9 ani. Pentru barbati, cea mai mica speranta de viata este in Lituania, de 65,4 ani si cea mai mare in Suedia, de 78,4 ani.
„Daca Europa vrea sa raspunda serios si eficient provocarilor impuse de globalizare si in fata diminuarii populatiei active, trebuie sa existe o flexibilitate mai mare. Muncitorii trebuie sa isi poata gasi usor locuri de munca si sa se mute cu mai multa incredere de la un job la altul”, a spus Vladimir Spidla, comisar european al afacerilor sociale, recomandand astfel modelul danez de legislatie de munca.
El a mai avertizat ca, desi Europa a avut in 2005, dupa patru ani, cea mai mare rata de crestere a nivelului populatiei ocupate, va mai trebui sa fie create inca 22 de milioane de locuri de munca pentru a satisface obiectivele de angajare de personal propuse pentru anul 2010.