Eurostat isi exprima rezervele in privinta calitatii datelor raportate de Romania, ca urmare a neclaritatilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportarilor categoriilor ESA 95, asupra naturii si impactului unor tranzactii financiare si a consolidarii schimburilor intra-guvernamentale, se arata in raportul Eurostat, citat de Money.ro.
Romania a inregistrat in 2010 un deficit de 6,4% din PIB sau 33 miliarde lei in termeni nominali. PIB nominal a fost de 513,64 miliarde lei in 2010, in crestere nominala fata de 2009 cand a inregistrat 498 miliarde lei.
INS: Am trasmis date suplimentare pe 31 martie
Institutul National de Statistica (INS) a precizat marti ca pe 31 martie s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul Administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.
Romania, ca toate tarile UE, transmite la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, „Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale”.
Fata de datele transmise la 31 martie 2011 Eurostat si-a exprimat unele rezerve asupra calitatii datelor, in principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiile publice conform metodologiei ESA 95.
„Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011)”, conform INS.
In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare, se mai arata intr-un comunicat al INS.
„Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat”, se mai arata in document.
Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei .
Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare urmeaza a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor formulate cu ocazia raportarii din septembrie 2011.