Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tone de gunoi și poluare pe Muntele Everest. 240.000 de litri de urină ajung chiar în ghețar, contaminând apele acestuia

26 Mar, 15:16 • stefan.vlad
În câteva zile, va începe sezonul de alpinism pe Everest, în jur de 2.000 de alpinisti își vor instala corturile, cu speranța de a ajunge în vârf. Însă, în ultima vreme, se vorbește tot mai des despre problema gunoaielor și poluării, situație care se înrăutățește de la an la an.
Tone de gunoi și poluare pe Muntele Everest. 240.000 de litri de urină ajung chiar în ghețar, contaminând apele acestuia

Everest este cel mai înalt vârf de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848,86 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, pe granița dintre Nepal și Tibet.

Acum, Muntele Everest nu mai este doar o provocare pentru alpinisti, ci un test pentru omenire și pentru capacitatea sa de a proteja cele mai fragile ecosisteme ale planetei. Dacă nu se iau măsuri urgente, în curând va înceta să mai fie vârful lumii și va deveni un simbol al iresponsabilității oamenilor, transmit reprezentanții Oficiului pentru Turism din Nepal, potrivit Marca.

Tone de gunoi pe Muntele Everest: „Ne trebuie o soluție durabilă”

  • 75 de tone de gunoi se acumulează în fiecare sezon pe munte.
  • 12.000 de litri de apă sunt extrași zilnic din ghețar pentru consum.
  • 240.000 de litri de urină ajung chiar în ghețar, contaminând apele acestuia.
  • 450 de litri de kerosen sunt consumați în fiecare zi pentru gătit și încălzirea taberelor.
  • 8.700 de kilograme de deșeuri de bucătărie sunt abandonate sau aruncate în locuri nepotrivite.
  • 7.700 de kilograme de conserve și sticle au rămas în urmă, adăugându-se la cantitatea tot mai mare de gunoi.

Autoritățile nepaleze au recunoscut problema de ani de zile, dar nimeni nu a făcut nimic, iar situația a ajuns să se agraveze. Supraaglomerarea în tabăra de bază, gestionarea proastă a deșeurilor și criza climatică accelerează deteriorarea Everestului.

Citește și: Unde duci obiectele de zi cu zi care nu pot fi duse la reciclare? Regulile pe care românii trebuie să le cunoască înainte de a duce gunoiul la tomberon

Dhananjay Regmi, directorul general al Oficiului pentru Turism din Nepal, a recunoscut anul trecut că situația este nesustenabilă și că nu există loc de ignorat în continuare: „Toată lumea a auzit despre problemele de la tabăra de bază Everest privind supraaglomerarea și topirea ghețarului, așa că avem nevoie de o soluție durabilă ”.

Alpiniștii au fost obligați să plătească o garanție care le este returnată dacă își iau gunoiul, însă această măsură nu a fost suficientă. Soluțiile trebuie să fie mult mai drastice și mai eficiente:

  • Control mai mare și reglementar: Reduceți numărul de permise de alpinism pentru a evita supraaglomerarea și deteriorarea mediului.
  • Reglementări mai stricte: Penalizați-i pe cei care nu își scot propriul gunoi.
  • Folosiți tehnologii durabile: Instalați sisteme de salubritate avansate și promovați utilizarea surselor de energie mai puțin poluante.
  • Campanii de conștientizare: Solicitați companiilor de expediții să educe alpinistii despre impactul activităților lor asupra mediului.
Urmărește Daily Business pe Google News