Excedentul bugetar a crescut fata de finele lui septembrie, cand s-a situat la 1,7% din PIB, desi Guvernul isi propune in continuare un deficit de 2,5% din PIB pentru sfarsitul anului.
Nivelul record al excedentului bugetar se datoreaza veniturilor colectate peste asteptari, dar si incapacitatii unor ministere de a cheltui fondurile alocate de la buget. Printre ministerele care tineau blocate cele mai multe fonduri la jumatatea anului se numara Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, precum si Compania de Autostrazi si Drumuri.
Pentru a atinge tinta de deficit bugetar programata pentru acest an, Guvernul ar trebui sa cheltuiasca peste 4,5% din PIB, adica peste 4 miliarde de euro in ultimele doua luni ale anului. Totusi, la ultima rectificare de buget, ministrul finantelor a opinat ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic, platile se fac mai tarziu fata de data contractarii.
Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat in primele noua luni la peste 87,3 miliarde de lei (24,6 miliarde de euro), in timp ce cheltuielile au fost de 80,4 miliarde de lei (22,7 miliarde de euro). Produsul intern brut luat in calcul de catre Ministerul de Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde lei (circa 95 de miliarde de euro).
Incasarile din TVA si accize sunt in continuare cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri. Incasarile din TVA s-au ridicat in primele zece luni la 22,5 miliarde de lei (6,3 miliarde de euro), sau 6,7% din PIB, iar cele din accize au fost de 8,1 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), respectiv 2,6% din PIB.
Veniturile incasate din impozitul pe profit si din impozitul pe venit s-au ridicat la 16,1 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), sau 4,8% din PIB, iar contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 26,6 miliarde lei (7,5 miliarde de euro), insemnand 7,9% din PIB.
Cheltuielile de capital au fost, in primele zece luni ale anului, de numai 5,9 miliarde lei (1,6 miliarde de euro), iar cele curente de 74,5 miliarde lei (21 miliarde de euro).