„La inceput s-au primit circa 400.000 de dosare pentru avizare din partea agentilor de vanzari ai companiilor. Procedura greoaie, bazata pe studierea hartiilor, nu a permis autorizarea din timp a agentilor, ceea ce a creat la inceput o competitie neloiala intre companii”, a mai spus Kowalewski.
A doua problema intampinata de polonezi a fost cea generata de intarzierea implementarii sistemului IT al institutiei responsabile de colectarea fondurilor de pensii, ceea ce a condus la pierderea din evidente a aproape 20% dintre contribuabili, a mai spus reprezentantul PZU.
Sistemul privat de pensii functioneaza de aproximativ 8 ani in Polonia, de la 1 ianuarie 1999, actualmente avand 10 milioane de participanti si 18 fonduri de pensii. „Randamentul mediu obtinut pe parcusul a 8 ani a fost de aproximativ 20-25% pe an, adica 200% in cei 8 ani de functionare”, a spus Kowalewski.
In acelasi interval, fondurile cu cel mai slab randament au obtinut o profitabilitate de 116% (14,5% pe an) iar cele mai performante un randament de 228% (28,5% pe an). „Profitabilitatea fondurilor de pensii a fost generata in special de parcursul excelent al pietei bursiere din ultimii ani”, a explicat Kowalewski.
In Romania, ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) va juca rolul de institutie colectoare a fondurilor de pensii private. Avizarea agentilor de asigurari se va face dupa ce companiile de pensii private vor primi acordul de functionare cat si avizul pentru fondurile de pensii pe care le vor administra.