Lista include 6 grupuri de asigurari si 24 de banci din Europa, America de Nord si Japonia, iar exercitiul are rolul de a preveni raspandirea la nivel mondial a riscurilor cu caracter sistemic in cazul unei viitoare crize financiare, relateaza Mediafax.
Grupurile de asigurari sunt considerate de importanta sistemica din mai multe motive, spre exemplu daca detin si o divizie mare de creditare – precum Aviva (Marea Britanie) – sau operatiuni complexe de inginerie financiara – precum Swiss Re.
Grupul american AIG, ajuns in pragul falimentului si salvat de guvernul de la Washington prin interventii care au totalizat, din septembrie 2008 pana in prezent, circa 180 miliarde de dolari, s-a dovedit a prezenta riscuri sistemice in ultima parte a anului trecut, in pricnipal din cauza acitvitatilor de inginerie financiara.
Lista, care nu este inca publica, cuprinde grupurile Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch si Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, bancile HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered din Marea Britanie, UBS si Credit Suisse din Elvetia, Societe Generale si BNP Paribas din Franta, Santander si BBVA – Spania, Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura si Mitsubishi UFJ din Japonia, UniCredit si Banca Intesa – Italia, Deutsche Bank din Germania si ING, din Olanda.
Acestor banci li se alatura grupurile de asigurari Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich Re si Swiss Re.
Multe dintre aceste companii sunt active si pe piata romaneasca, cele mai notabile prezente fiind Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, UniCredit, ING, Allianz si Aviva.
Exercitiul urmeaza infiintarii Consiliului de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board – FSB) din aceasta vara si are scopul principal de a aborda problema institutiilor financiare internationale care pot prezenta riscuri sistemice prin crearea de colegii de supraveghere financiara.
Colegiile vor cuprinde autoritatile de reglementare din principalele state unde o banca sau un asigurator isi desfasoara activitatile, pentru a coordona mai eficient si mai bine supravegherea grupurilor financiare transfrontaliere.
In plus, grupurile vizate vor trebui sa elaboreze asa-numite „testamente”, documente care sa detalieze proceduri rapide si eficiente de faliment si lichidare pentru fiecare banca in parte in cazul unei crize.