De asemenea, totalul finantarilor acordate in 2009 de EximBank intreprinderilor mici si mijlocii (atat in nume si cont stat, cat si in nume si cont propriu) a depasit 273 mil. lei, valoare cu aproape 20% mai mare decat cea inregistrata in anul anterior.
IMM-urile detin o pondere de peste 60% in totalul creditelor acordate in 2009 si, dintre acestea, aproape 70% au avut ca destinatie investitiile.
„Anul trecut, atentia noastra s-a concentrat pe sustinerea companiilor locale si in special pe finantarea IMM-urilor care au avut de infruntat o conjunctura economica nu tocmai favorabila”, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank.
El a adaugat ca un accent deosebit a fost pus si pe instrumentele de sprijinire a exportatorilor astfel ca volumul total al angajamentelor de garantii a crescut anul trecut de peste 4 ori fata de 2008.
„Dincolo de atentia crescuta pe care am acordat-o solicitarilor venite din partea firmelor ne-am uitat si la mentinerea unor indicatori financiari de buna calitate. Astfel, EximBank a inregistrat anul trecut un indicator de rentabilitate a activelor de 4,3%, fata de o medie a sistemului bancar de 0,24%”, a mai spus oficialul EximBank.
In acelasi timp, expunerea totala a bancii (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate) s-a majorat cu 80%, respectiv de la 0,8 mld. lei la finele anului 2008, la 1,5 mld. lei, la 31 decembrie 2009.
Pentru a raspunde cererilor venite din partea mediului de afaceri, pe parcursul anului 2009 banca a redus cu pana la 50% comisioanele sau chiar a eliminat unele dintre acestea. Masura a fost mentinuta si pentru primele sase luni din 2010.
Pe langa reducerea comisioanelor, intreprinzatorii mai pot beneficia de un intreg pachet de produse si servicii adaptate conditiilor economice actuale. Astfel, firmele care nu erau in dificultate financiara la 1 iulie 2008, dar care au probleme ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare pot beneficia de garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate.
EximBank acorda si credite pentru plata taxelor si impozitelor restante acumulate de companii care au probleme cu lichiditatile, precum si un pachet de finantare pentru firmele si autoritatile publice care au proiecte finantate din fonduri europene prin care ofera cofinantare, prefinantare si scrisori de intentie neangajante.
Dincolo de produsele nou lansate, banca pune la dispozitia IMM-urilor facilitati cum ar fi creditele de investitii flexibile cu garantii reduse pana la 50% sau dobanzile fixe la creditele de export pe termen mediu si lung.
De asemenea, IMM-urile au posibilitatea de a recupera pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale, conform schemei de ajutor de minimis aprobata de Comisia Europeana, sau pot beneficia de finantari cu dobanda subventionata.
„In ceea ce priveste dobanzile, as vrea sa mentionez faptul ca dobanda medie la creditele in lei aflate in portofoliul bancii in 2009 a scazut de la 14,71% in ianuarie la 11,6% la sfarsitul anului, in conditiile in care dobanda medie la creditele in sold in anul 2009 pe sistemul bancar a fost de 16,6% pentru societatile nefinanciare”, a mai spus presedintele EximBank.
Banca de Export-Import a Romaniei EximBank este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale.
Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia.