„Ma astept ca revenirea sa se datoreze consumului intern si nu exportului. Exportul va fi doar un factor care va insoti consumul”, a declarat Florian Libocor, economist sef al BRD SocGen. In opinia sa, cererea interna poate veni atat din partea comenzilor sectorului public, cat si a sectorului privat.
Desi considera ca exportul va fi un motor extrem de important al iesirii din criza a Romaniei, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, sustine la randul sau ideea ca piata locala de consum ar trebui exploatata mai mult de producatorii romani.
„Adaptati cererea interna la produse care se pot fabrica in Romania”, a spus Tanasescu. El a atras atentia asupra potentialului agricol al Romaniei, si a acuzat faptul ca produsele care se regasesc pe masa romanilor nu sunt romanesti.
Romania este a doua piata de desfacere din zona Europei Centrale si de Est, dupa cea a Poloniei.
Pe langa exploatarea pietei locale de consum, economia locala va trebui sa se regandeasca dupa noi parametri, din cauza modificarilor generate de criza. Una din solutiile la care am putea apela este gasirea de noi piete de desfacere, dar si regandirea politicilor guvernamentale.
„Noi ne-am bazat dezvoltarea pe apartenenta la UE. Ma intreb daca nu e cazul sa ne uitam si la zonele cu crestere mai mare, mult peste cea europeana, de 1-2%, adica Brazilia si China”, a spus Aurelian Dochia, CEO al firmei de consultanta Concept, sugerand ca pentru aceste piete de desfacere, productia locala ar trebui revizuita.
De asemenea, in plina criza, Romania a incercat sa tina pasul cu toate cerintele impuse de UE, ajustand tarifele pentru piata interna asa incat procesul de convergenta cu piata Uniunii Europene sa continue. Cresterile de tarife puteau fi insa evitate, daca Romania venea in fata UE cu argumentul ca astfel revenirea din criza este mai usoara.
„In ceea ce priveste preturile administrate, accizele si toate acele tarife care cresc pentru ca trebuie sa ne aliniem la preturile UE, nu cred ca suntem obligati sa ne aliniem de exemplu la preturile de energie, atata vreme cat putem demonstra ca pentru preturile la care producem putem avea profit”, a spus Florian Libocor de la BRD.
In fine, pentru a putea iesi din criza, Romania are nevoie de reforma fiscala, care ar trebui sa conduca la o mai buna gestionare a veniturilor si cheltuielilor. Incercarea de a rezolva problema deficitului bugetar prin majorarea taxelor si nu prin reducerea evaziunii si scaderea cheltuielilor, ar fi o greseala, au convenit participantii la seminar.
„Taxele ar putea creste daca pana atunci nu se va intampla nimic din ceea ce trebuie. Sunt de parere ca pe partea de colectare si evaziune se pot face minuni”, a declarat Libocor.