„Se inregistreaza progrese semnificative, iar echipa Bancii Mondiale a apreciat pozitiv eforturile sustinute depuse de Guverul Romaniei in vederea realizarii programului de reforma convenit. Mai multe dintre masurile de reforma sprijinite prin programul DPL necesita actiuni legislative, iar echipa Bancii Mondiale va reveni la Bucuresti pe masura ce se avanseaza in aceasta directie”, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de Mediafax.
Expertii Bancii Mondiale s-au concentrat in discutiile cu autoritatile romane asupra stadiului reformelor din sectorul public, incluzand implementarea legii salarizarii unitare si a legii pensiilor, precum si a reformelor din domeniul sanatatii, educatiei, asistentei sociale si din sectorul financiar.
O echipa de experti ai Bancii Mondiale s-a aflat in Romania in perioada 20-27 ianuarie, alaturi de misiuni ale FMI si Comisiei Europene, pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti despre performantele si perspectivele programului de reforma convenit in acordul de finantare externa.
Reprezentantii BM au avut mai multe discutii cu autoritatile romane despre progresul implementarii masurilor de reforma sustinute de Banca Mondiala in contextul pregatirii celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare.
Masurile promovate de BM in acordul de finantare se concentreaza pe managementul financiar al sectorului public, pe sectoarele sociale, precum si pe sectorul financiar. Primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, a fost virat Trezoreriei in octombrie 2009.
Romania are in derulare un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI).
Acordurile cu institutiile financiare internatioanle prevad participarea FMI cu 12,95 miliarde euro in baza unui acord stand-by pe doi ani si accesarea unor fonduri de 5 miliarde euro de la Uniunea Europeana prin programul de stabilizare a balantei de plati a statelor membre din afara zonei euro.
Totodata, BERD va furniza sprijin in valoare de un miliard de euro, iar BM va acorda trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL) in valoare totala de un miliard de euro, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.