„Cand te aperi cu pensionari, cu solutii ieftine de securitate, e normal sa te atace infractorii”, afirma Bogdan Oprea, presedintele unei companii de securitate, referindu-se la cazul de jaf armat petrecut vineri la sucursala BCR din Piata Alba Iulia din Bucuresti.
„Faptul ca au spart un geam si au intrat in cladire e de neconceput. Geamurile ar fi trebuit sa fie securizate, iar paznicii sa actioneze instantaneu. Ce s-a intamplat acolo dovedeste amatorismul personalului de paza, dar si inconstienta bancii, care a preferat solutii ieftine pe ideea ca va face economie „, afirma expertul.
[quote=Bogdan Oprea, presedinte companie de paza]Daca anul trecut depistam zilnic 20-30 de infractori, in 2010 am ajuns la o medie de 60-70, iar in aceasta perioada am depasit 100[/quote]
Potrivit specialistilor, numarul infractiunilor de acest gen a crescut spectaculos in ultimii 2 ani. Firmele de securitate spun ca in fiecare zi au ajuns sa prezinte politiei zeci de infractori, prinsi in hipermarketuri, banci, fabrici, cazionuri etc.
„Metodele s-au diversificat. Daca pana acum aveam de-a face cu amatori, cu mici gainarii, furturile profesioniste, bine planuite, sunt acum tot mai multe, iar depistarea autorilor a devenit o misiune mai dificila”, a declarat Adrian Tudose, administratorul unei alte companii de securitate.
Anul 2010 s-a remarcat prin inmultirea atacurilor asupra bancilor.
Primul jaf din acest an a avut loc la Galati, in ianuarie, la o sucursala BancPost, paguba fiind de 8.000 lei si 2.000 euro.
In luna mai, de la o sucursala a Raiffeisen din Arad au fost luati 15.000 de lei, iar de la o sucursala Piraeus Bank din Capitala, in aceeasi luna, au fost furati 5.100 lei si 1.300 euro.
Banca Comerciala Romana a mai fost „calcata” de hoti in iunie, in Timisoara, cand au fost furati aproape 4.000 lei.
Tot in iunie, in Calarasi, de la o sucursala Piraeus au fost furati 6.500 euro si 25.000 lei.
Cel mai recent evemiment de acest gen a avut loc pe 28 octombrie, in Timisoara, unde dintr-o sucursala a Bancii Transilvania s-au furat 16.000 de euro.
Politia afirma, dimpotriva, ca numarul cazurilor de acest gen este in scadere. Ultima statistica a Inspectoratului General al Politiei arata ca in primul semestru, furturile din oficii postale, unitati CEC, banci au scazut cu 28,26%, furturile de si din case de bani au scazut cu 64,44%, iar la furturile de bancomate, automate de schimb valutar s-au redus cu 29,17%.
In ceea ce priveste mica criminalitate, infractiunile de furt din buzunare, posete, genti au scazut cu 2,33%, iar cele de furt din auto au scazut cu 11%.
Infractorii se inspira din filme si de pe Internet
Potrivit specialistilor in securitate, metoda prin care a fost sparta banca din Bucuresti nu este una inedita.
„Descoperim zilnic metode tot mai ingenioase. Daca inainte, atat noi cat si Politia ii stiam in general pe cei capabili de asa ceva, in ultimul an, s-au adaugat cei reintorsi din strainatate si avem tot mai multi infractori noi care se inspira de pe internet sau din filme”, afirma expertul Bogdan Oprea.
„Folosesc arme artizanale, se mascheaza, isi pregatesc planuri detaliate, racoleaza persoane din interiorul institutiilor vizate. Sunt infractori inteligenti, care sunt tot mai greu de prins „, mai spune acesta.
Cu angajati pensionari, nu ai cum sa aperi o banca
Experti spun ca majoritatea jafurilor petrecute in acest an a venit pe fondul unor probleme de securitate.
„Avem peste 1.200 de firme de paza si protectie in Romania insa prea putine lucreaza cu adevarat la un nivel profesionist. Multe angajeaza pensionari, persoane fara niciun fel de calitati fizice, ca sa nu spun intelectuale, meseria de bodyguard este privita, din pacate, ca un fel de Cenusareasa”, afirma Bogdan Oprea.
Expertul Adrian Tudose declara ca vina este impartita intre patroni si firmele de paza.
„Patronii nu realizeaza pericolele, iar daca totusi apeleaza la o firma de paza, aleg sa isi puna un bodyguard la poarta si cred ca au rezolvat problema”, a declarat acesta.
„Pe de alta parte, si companiile de paza sunt vinovate, pentru ca nu ofera clientilor protectia necesara. Aici intervine o problema de profesionalism. Din pacate avem prea multe firme de securitate ‘fantoma’, pline de agenti de paza pensionari si fara dotarile elementare”, a mai spus Tudose.
Potrivit specialistilor, foarte putine firme de paza realizeaza stagii de pregatire cu angajatii, in asa fel incat sa stie cum sa reactioneaze in astfel de situatii.
„Daca ai o arma la tine si vine infractorul peste tine si nu o folosesti, de frica sau pentru ca nu stii sa tragi, inseamna ca nu ai ce cauta acolo. Iar firma care te angajeaza este responsabila si trebuie sanctionata”, a mentionat Oprea.
Potrivit rezultatelor unui control efectuat la casele de schimb valutar si cele de amanet, care sunt tinta predilecta a infractorilor, 80% nu respectau regulile de securitate, motiv pentru care aproape 1.000 dintre ele au fost amendate. Cele mai multe aveau sisteme anti-furt fara avizul politiei, alarme defecte sau nu aveau supraveghere video.
In opinia expertilor, situatia s-ar putea rezolva, in mare parte, prin modificarea legislatiei in vigoare.
„Legea permite, practic, oricui sa isi deschida firma de paza cu 3 uniforme si o masina de interventie. Concurenta este necesara, insa trebuie sa vizeze calitatea serviciilor. In plus, este nevoie ca legea sa permita masurile necesare asigurarii valorilor”, a precizat Oprea.
Potrivit patronatului din domeniu, mai mult de jumatate dintre firmele din Romania nu beneficiaza, in prezent, de niciun fel de masuri de securitate.
Pe piata firmelor de securitate activeaza nume precum BGS, G4S (fosta Group 4 Falck), Securitas si Rosegur (fosta Dragon Star Guard), Nei Guard (fondata de un fost actionar al firmei de securitate Romguard). Valoarea pietei firmelor de protectie si paza este estimata pentru acest an la 400 milioane de euro, un nivel similar cu cel din anul trecut.