Guvernul a aprobat miercuri o noua strategie economica pentru intervalul 2011-2013. Dincolo de faptul ca estimeaza o crestere economica sustinuta in anii urmatori (1,3% in 2010, 3,9% in 2012 si si 4,5% in 2013), bazata in principal pe avansul cererii interne, Guvernul se angajeaza sa nu modifice cota unica si contributiile la asigurarile sociale. Despre TVA nu se spune decat ca va respecta prevederile acordului cu Fondul Monetar International (FMI).
Potrivit analistilor economici, noua strategie fiscala dovedeste faptul ca guvernantii par sa traiasca intr-o alta realitate.
„Cine imi poate spune cum vor arata taxele si impozitele in 2011? Codul Fiscal ramane o enigma”, spune consultantul Razvan Orasanu, fostul director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Staului (AVAS).
”Noi nu stim ce avem de platit luna viitoare, nu mai vorbesc despre taxele si impozitele pe anul viitor, ce sa mai vorbim de ce va fi peste 2-3 ani. Strategia asta este un simplu exercitiu de retorica fiscala, care nu are nicio legatura cu realitatea”, crede acesta.
[quote=Razvan Orasanu, consultant economic]Strategia fiscala e ca o poveste de adormit copiii. Cine o mai crede?[/quote]
El spune ca datele statistice vorbesc de la sine despre inconsecventa fiscala a guvernelor ce s-au succedat in Romania. ”In ultimii 7 ani, Codul Fiscal a fost modificat de 54 de ori”, a declarat analistul.
„Numai in ultimele 6 luni am asistat la 9 modificari, iar in prezent, practic nu avem o lista batuta in cuie cu taxele si impozitele ce trebuie platite in 2011”, mentioneaza Orasanu.
La randul sau, Alexander Milcev, tax partener Ernst & Young, n-are incredere ca Guvernul va pune in practica tot ce a scris pe hartie. ”Eu sunt foarte sceptic ca aceasta strategie va fi respectata. Orice strategie nu valoreaza nimic daca nu este implementata”, a spus analistul.
Milcev vede insa si partea plina a paharului. ”Bine ca au o strategie, macar daca ar fi respectata. Guvernul trebuie sa ia in calcul ca investitorii straini nu vor veni in Romania in absenta unor certitudini privind sistemul fiscal”, a declarat consultantul fiscal.
Dilema TVA: creste sau scade in 2011?
Guvernantii au vorbit despre posibilitatea ca TVA-ul sa revina la 19% in 2011 daca economia o sa isi revina. O chestiune afirmata in declaratiile de presa, dar neconfirmata de strategia fiscala 2011-2013.
La capitolul TVA, documentul, citat de Mediafax, spune doar ca evolutia TVA va respecta angajamentele asumate de Romania prin acordurile incheiate cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar nu precizeaza daca noul nivel de 24%, majorat de la 19% incepand cu 1 iulie, va fi mentinut si pe termen mediu.
”Acest paragraf poate fi tradus prin faptul ca dorinta lui Vladescu de a reduce TVA-ul nu va fi respectata”, spune Alexander Milcev.
Pentru Razvan Orasanu, lucrurile sunt foarte clare: TVA-ul va ramane la 24%. „Problema TVA-ului este mai simpla decat se crede. Nu se imbunatateste colectarea taxelor, TVA-ul ramane cum este. Toate declaratiile care incearca sa sugereze ca se incearca reducerea fiscalitatii raman niste povesti frumoase. FMI are o singura placa preferata – consolidarea fiscala si bugetara”, a declarat consultantul.
Goana dupa bani
Expertii in fiscalitate spun ca a face estimari cu privire la politica fiscala reala a Guvernului in urmatorii 3 ani reprezinta un exercitiu hazardat.
”Exista domenii de activitate, precum sectoarele speciale, in genul jocurilor de noroc, acolo unde statul opereaza modificari aproape in fiecare luna”, spune consultantul Razvan Orasanu.
Potrivit acestuia, nici nu trebuie sa asteptam la un Cod Fiscal batut in cuie, in conditiile in care strategia fiscala a Guvernului porneste de la premisa „cum sa facem rost de cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt”.
”Modalitatea primitiva in care este alcatuit bugetul de stat nu lasa loc de sperante. Pe ce s-au dus pana acum banii economisiti? La Guvern nu s-a auzit inca de bugetare pe proiect, de prioritizare. Am cheltuit in ultimii 20 de ani peste 40 miliarde de euro. Pe ce? Poate sa imi spuna cineva cat costa Autostrada Transilvania? Vorbim de strategii fiscale cand nu stim ce bani avem de strans si pe ce sa ii cheltuim”, a declarat consultantul.
Potrivit lui Alexander Milcev, tax partener Ernst & Young, s-a ajuns cu politica fiscala intr-o asemenea situatie incat mediul de afaceri este dispus sa accepte un Cod Fiscal oricat de prost, numai sa nu se mai modifice atat de des.