- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Exporturile au iesit din criza, restul economiei mai asteapta

10 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Desi exporturile romanesti au iesit din recesiune inca din 2010, economia romaneasca, in ansamblul sau, spera sa faca pasul incepand cu sfarsitul primului trimestru al acestui an, dupa cum promite premierul Emil Boc. Potrivit analistilor, exporturile vor avea insa o contributie insemnata in procesul de redresare economica.
Exporturile au iesit din criza, restul economiei mai asteapta

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca exporturile reprezinta singurul sector care a iesit din criza, inca din 2010.

Ionescu a adaugat ca daca anul trecut valoarea exporturilor s-a ridicat la 37de miliarde de euro, echivalentul a 25% din produsul intern brut (PIB), in 2011, ANEIR „isi propune un nou record, si anume cresterea la 40 miliarde de euro”.

In ceea ce priveste componenta exporturilor, Ionescu a precizat ca in ciuda mediatizarii vanzarilor Dacia, exportul de masini in strainatate nu reprezinta decat 6% din valoarea totala a exporturilor.

Dacia a anuntat pentru 2010 o crestere a vanzarilor de 15% fata de 2009, la peste 311.000 unitati.

Electronicele, cele mai vandute produse in strainatate

Presedintele ANEIR a precizat ca primul loc in topul exporturilor romanesti este detinut de segmentul electric si electronic, urmat de vanzarile de echipamente industriale, nave maritime sau produse IT.

Astfel, datele Asociatiei arata ca in 2010, electronicele au fost cele mai vandute produse la export, cu o valoare totala de 6,32 miliarde de euro. Ele au depasit componentele auto care detineau suprematia pana in 2009.

In ceea ce priveste tarile spre care merg aceste produse, Europa ramane principala piata de desfacere, printre primele state numarandu-se Germania, Franta, Italia, Anglia sau Turcia.

Referitor la aprecierea leului in raport cu moneda europeana, reprezentantul ANEIR sustine ca evolutia cursului de schimb nu reprezinta o problema pentru exportatorii romani, atat timp cat euro nu scade sub 4,1 lei.
[quote=Mihai Ionescu, ANEIR]Atat timp cat euro se mentine in intervalul 4,1-4,3 lei, cursul nu va face probleme exportatorilor[/quote]
Estimarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca la sfarsitul anului, economia va inregistra un avans de 1,5%, in timp ce in 2012, tara noastra ar putea aspira chiar la o majorare a PIB cuprinsa intre 4 si 5%.

In ceea ce priveste estimarea pentru anul in curs, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat, miercuri, ca avantul economic ar putea fi chiar mai mare de 1,5% daca va creste volumul investitiilor, in special in agricultura, iar rata de absorbtie a fondurilor europene se va imbunatati.

„Cresterea exporturilor mai rapid decat cresterea importurilor este o dovada ca ne-am restructurat economia si ca vom avea o crestere sanatoasa”, a spus Isarescu. El a adaugat ca „BNR va incuraja exporturile in continuare”.

Romania, fruntasa la exporturi si in UE

Romania sta bine la capitolul exporturi nu numai in ceea ce priveste contributia in evolutia PIB-ului, ci si in clasamentul restul statelor europene.

Mihai Ionescu afirma recent ca la nivelul lui 2010, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar sapte au inregistrat cresteri ale exporturilor in 2010, fata de 2008, iar dintre acestea, cel mai bun rezultat l-a obtinut Romania.

Raportat la aceeasi perioada, a adaugat presedintele ANEIR, celelalte tari au inregistrat scaderi de pana la 20% ale vanzarilor in strainatate

Anul trecut, volumul exporturilor romanesti s-a ridicat la 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% comparativ cu 2009 si peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008, respectiv 33,725 miliarde euro.

Cifra din 2010 reprezinta un record al exporturilor Romaniei pentru ultimii 20 de ani.

Datele Ministerului Comertului arata ca principalii exportatori in cadrul UE, in 2010, au fost Automobile Dacia, Nokia Romania, Honeywell Technologies SARL, OMV Petrom, Daewoo Mangalia Heavy, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Philip Morris Italia, Alro SA, Rompetrol Rafinare.

Tot anul trecut, in afara afara spatiului european, cele mai mari exporturi au fost facute de ArcelorMittal Galati, Rompetrol Rafinare SA, Nokia Romania, Renault Industrie Roumanie, Automobile Dacia, OMV Petrom, Petrotel LukOil SA Prahova, STX RO Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer, Azomures SA.

ING mizeaza pe servicii in reluarea cresterii economice

Pe de alta parte, estimarile facute miercuri de bancherii ING, arata ca Romania va inregistra o crestere economica de doar 0,6% in 2011, iar aceasta va proveni in cea mai mare parte din sectorul serviciilor si al transporturilor.

Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, a spus ca la fel ca si serviciile, industria va avea o pondere importanta in cresterea PIB, respectiv aproximativ 4%. O contributie usoara va mai veni si din agricultura, dar „nesemnificativa”, in timp ce evolutia constructiilor arata ca sectorul va inregistra scaderi sau se va apropia de zero.

In ceea ce priveste aprecierea leului in raport cu moneda europeana, reprezentantii ING sustin ca BNR a intervenit in piata in acest sens, cu scopul de a tempera inflatia.

Chidesciuc a amintit ca in luna februarie, BNR a cumparat lei in valoare de 4-500 milioane de euro.

La randul sau, Misu Negritoiu, directorul general al aceleiasi institutii bancare, a afirmat ca paritatea cursului de schimb nu poate scadea sub 4,1 lei pentru ca in lipsa cresterii investitiilor, nu ar avea acoperire in intrarile de capital.

Urmărește Daily Business pe Google News