„Piata de fuziuni si achizitii pare ca se deblocheaza, cel putin din cererile de due-diligence primite. Sunt discutii de acum un an si jumatate care sunt reluate. Accesul la finantare este principalul obstacol, dar exista fonduri si investitori strategici care au capital si sunt dispusi sa investeasca. Toata lumea vrea sa investeasca in sectoare care cresc si care nu sunt expuse la criza”, a spus Bumbacea, citata de Mediafax.
In opinia sa, cresterea apetitului pentru investitii la nivel global se regaseste si in Romania, iar in acest context piata de fuziuni si achizitii (M&A) ar putea sa se revigoreze incepand cu semestrul al doilea din 2010, dar sigur din 2011.
Pe de alta parte, Bumbacea precizeaza ca ultimele evolutii de pe piata romaneasca la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenta in randul investitorilor, fonduri de investitii sau strategici.
„Imaginea Romaniei este cam tulbure, sunt investitori care se uita spre piata romaneasca si unii care nu sunt prezenti in Romania, dar din cauza conditiilor si a ceea ce intentioneaza Guvernul sa faca in perioada urmatoare sunt reticenti. Se uita cu interes, dar sunt reticenti”, a explicat Bumbacea.
Reprezentantul firmei de consultanta a aratat ca interesul investitorilor se modifica semnificativ in perioade scurte de timp.
„Sunt niste valuri de interes, de dorinte. Au reaparut cereri de continuare a tranzactiilor pe discutii din toamna trecuta. Nu vad tranzactii noi, ci reluari de discutii. Exista sperante. In primele cinci-sase luni au fost semnate (contracte – n.r.), dar foarte putine care au fost incheiate”, a adaugat Bumbacea, mentionand ca lipsa de finantare a crescut diferenta intre tranzactiile anuntate si cele care se si finalizeaza.
Alte elemente care intarzie finalizarea tranzactiilor sunt Consiliul Concurentei care, potrivit oficialului Ernst&Young, amana aprobarea preluarilor, dar si alti factori care tin de cele doua parti mai ales in ceea ce priveste ajustarile de pret.
Bumbacea a mentionat ca E&Y nu a realizat o statistica a pietei de M&A din Romania anul trecut si in acest an, ci doar la nivel global.
Potrivit datelor disponibile pe piata, anul trecut au fost incheiate tranzactii de circa un miliard de euro.