- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Facturile la electricitate pe 4-5 luni de zile ar putea fi eșalonate. Apelul ministrului Energiei

14 Oct, 16:04 • Gabriela Andreescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le cere furnizorilor de electricitate să eşaloneze preţurile pentru persoanele care vor primi facturile la curent pe 4-5 luni de zile.
Facturile la electricitate pe 4-5 luni de zile ar putea fi eșalonate. Apelul ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un apel către furnizorii de electricitate în problema facturilor emise pentru 4-5 luni de zile. Oficialul român le cere să eșaloneze prețurile, și a menționat faptul că nu vrea să existe penalităţi pentru aceştia.

„Nu se vor plăti penalităţi, se eşalonează şi îşi cer scuze. Sper ca toţi să facă acelaşi lucru”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor pe această temă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Antena 3.

Pe de altă parte, Ordonanța privind compensarea prețului la energie electrică îi obligă pe furnizori să restituie anumite sume de bani dacă românii fac economie în acest an. Prin urmare, dacă în 2022 oamenii vor consuma mai puțin decât în 2021, deci se vor încadra la un nou plafon, diferența va fi restituită de furnizori.

”Vor fi restituite sumele de către furnizori. Există prevedere”, a punctat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Facturile la electricitate ar putea fi eșalonate
Facturile la electricitate ar putea fi eșalonate

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), i-a sfătuit pe românii care primesc o factură la două-trei luni să discute cu furnizorii eșalonarea plăților, dacă pot plăti acea factură.

Te-ar putea interesa și: Noi vouchere de la Guvern! Virgil Popescu propune tichete pentru compensarea facturilor la electricitate pentru anumite categorii de români

De curând Virgil Popescu a încercat explice cum se aplică mai exact ordonanța privind compensarea prețului la energie electrică.

”Dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract”, a explicat Popescu.

Andrei Orban, specialist în energie, a oferit sfaturi pentru a ne încadra în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă:

Frigiderul consuma circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. În schimb, puțin știu că o plită electrică este un adevărat aparat vampir care consumă o cantitate imensă de electricitate: 120 de kilowați lunar, motiv pentru care specialiștii ne sfătuiesc să renunțăm la acest aparat.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult