- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Falimentele au crescut cu 35% anul trecut, cu \”ajutorul\” comertului

10 Apr, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Numarul falimentelor companiilor din Romania a crescut anul trecut cu 35%, cel mai riscant sector de activitate fiind tot comertul, unde s-au inregistrat 41,4% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu Coface Romania.
Falimentele au crescut cu 35% anul trecut, cu \ajutorul\ comertului

La sfarsitul anului 2007, era inregistrat un numar total de 14.104 firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 se aflau in reorganizare judiciara, 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active, iar restul de 13.104 de firme se aflau in faliment.

„Si in acest an, sectorul comercial ramane cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura, incluzand retail-ul, comertul en-gros si distributia, a inregistrat un procent de 41,4% din totalul falimentelor anului 2007, in crestere cu 6%, de altfel, cea mai mare deviatie dintre toate sectoarele de activitate”, au explicat specialistii Coface in studiul citat.

[quote=Coface]Cifrele demonstreaza faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retaileri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an[/quote]
Coface a aratat ca numai in 2007, au fost deschise 152 de magazine de retail modern, numarul hipermarketurilor crescand cu 29 de centre, prin deschiderea de noi unitati Carrefour, Real, Auchan, Kaufland si Pic.

Carrefour a cumparat in 2007 lantul de supermarketuri Artima cu un numar de 21 de unitati, fapt ce ii va permite sa intre pe piata de retail cu un nou format de magazine.

„Nici supermarketurile sau magazinele de tip discount nu au ramas in urma, primele inregistrand un numar de 36 unitati noi, iar ultimele avand o crestere semnificativa de 63 unitati noi. Pentru anul 2008, retailerii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a 56 de supermarketuri, 29 de hypermarketuri, 2 magazine de tip cash & carry si 77 de magazine de tip discount”, au adaugat expertii Coface.

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul, se situeaza, pe locurile doi si trei, agricultura si industria alimentara, aflate in stransa legatura.

Productia agricola de anul trecut a scazut cu 16,7% fata de cea inregistrata in 2006, iar productia vegetala a avut o scadere semnificanta, de 24,7% fata de 2006, care se datoreaza faptului ca din suprafata arabila cultivata de circa 8,5 milioane ha in anul 2007, peste 65% a fost afectata de factori de mediu intr-o proportie ce variaza intre 30-100%.

Astfel, o agricultura falimentara a atras dupa sine si industria alimentara, deoarece aceasta a resimtit lipsa de materii prime, conform Coface.

In studiul falimentelor, pe locul patru se afla si sectorul constructiilor, care desi a avut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, inregistrand cel mai bun ritm de crestere dintre toate tarile europene, de 35%, ramane totusi unul dintre cele mai riscante din Romania.

In 2007 au fost finalizate aproximativ 46.000 de locuinte noi, iar pentru 2008 s-a anuntat constructia a 17 mall-uri in tara, iar in Bucuresti 3 mall-uri si 8.000 de locuinte in peste 40 de centre rezidentiale.

Cele mai sigure domenii, cu o rata scazuta a insolventei, raman in continuare industria energetica, extractiva, telecomunicatiile, IT-ul si intermedierile financiare, fiecare avand ponderi sub 1% din totalul falimentelor. Insa cele doua industrii, energetica si extractiva, nu pot fi comparate cu un domeniu precum comertul, unde accesul pe piata este facil, iar numarul de agenti economici este foarte mare, se arata in studiu.

„Economia romaneasca merge inca bine, nexistand motive serioase de ingrijorare sau semne de criza economica. Cresterea falimentelor in ultimii ani este mai degraba un efect al curatarii sistemului economic de inadaptatii la noua realitate impusa de aderarea Romaniei la piata comuna a UE si a globalizarii”, a declarat Cristian Ionescu, director general al Coface Romania.

[quote=Cristian Ionescu, director Coface]Cele mai multe dintre companiile aflate in faliment sunt caracterizate de un management precar, slaba capitalizare si vulnerabilitate crescuta la socurile financiare de tipul celor existente in prezent[/quote]
Din totalul cazurilor de insolventa de 14.104 aflate pe rol, mai mult de 85% au fost deschise in ultimii 3 ani si doar 45,4% din totalul dosarelor au reprezentat cazuri deschise strict in 2007.

Din cele 6.161 de cazuri deschise in 2007, marea majoritate reprezinta deschideri de faliment, doar 209 cazuri fiind inchise din lipsa de active si numai pentru 45 de firme deschizandu-se procedura de reorganizare judiciara.

In 2007, din punct de vedere al repartitiei geografice, zona de sud-est a tarii ocupa primul loc in topul falimentelor, cu 2.696 de firme aflate in faliment. Astfel, Capitala, care era lider in 2006, coboara pe pozitia secunda, cu un total de 2.313 firme aflate in faliment.

Repartitia pe judete claseaza Bucurestiul pe primul loc, cu un procent de 16,4% din totalul falimentelor la nivel national. Urmeaza Galati, cu 8,4% din totalul falimetelor, respectiv 1.131 de firme. Judetele cu cele mai semnificative cresteri inregistrate anul trecut sunt Neamt cu 16%, Gorj cu 12%, Tulcea cu 19% si Giurgiu cu 12%.

Cea mai favorabila evolutie din punct de vedere al scaderii numarului de falimente in 2007 comparativ cu 2006 se intalneste in Dolj, Mehedinti, Teleorman si Ialomita.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Atac cibernetic asupra Auchan România. Datele a 500.000 de clienți au fost furate de hackeri
Atac cibernetic asupra Auchan România. Datele a 500.000 de clienți au fost furate de hackeri
Cât costă călătoria cu trenul de lux din Anglia, asemănat cu Orient Express. Grupul Belmond a lansat „Britannic Explorer”, iar prețurile nu sunt deloc mici
Cât costă călătoria cu trenul de lux din Anglia, asemănat cu Orient Express. Grupul Belmond a lansat ...
România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de preţuri
România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de ...
Ce reguli noi trebuie respectate și cum se schimbă contractele de închiriere
Ce reguli noi trebuie respectate și cum se schimbă contractele de închiriere
Burduja: „România nu are suficientă energie”. Importurile depășesc pragul de 2.500 MW!
Burduja: „România nu are suficientă energie”. Importurile depășesc pragul de 2.500 MW!
Primele declarații ale românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto. Cum și-a ales numerele norocoase, cât a costat biletul
Primele declarații ale românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto. Cum și-a ales ...
Lovitură pentru români! Programul Casa Verde se transformă într-un coșmar financiar
Lovitură pentru români! Programul Casa Verde se transformă într-un coșmar financiar
România rămâne fără poliție! Personalul auxiliar, scos pe străzi pentru alegeri și Ziua Națională
România rămâne fără poliție! Personalul auxiliar, scos pe străzi pentru alegeri și Ziua Națională
Cum influențează ambalajele de calitate percepția clienților asupra produselor tale
Cum influențează ambalajele de calitate percepția clienților asupra produselor tale
Decizie ÎCCJ. Pensionarii nu vor primi niciun leu în plus! Hotărârea care schimbă totul
Decizie ÎCCJ. Pensionarii nu vor primi niciun leu în plus! Hotărârea care schimbă totul
Șoferii români, educați cu forța. Își pot pierde programările la RAR, dacă nu respectă o condiție esențială
Șoferii români, educați cu forța. Își pot pierde programările la RAR, dacă nu respectă o condiție ...
Concurență crescută la rezidențiat. 10.500 de absolvenți au concurat pentru 5.000 de locuri
Concurență crescută la rezidențiat. 10.500 de absolvenți au concurat pentru 5.000 de locuri
Programul Tomata 2025. Cum vor fi susținuți fermierii în următorul an
Programul Tomata 2025. Cum vor fi susținuți fermierii în următorul an
Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 
Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 
Câți bani câștigă membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. Un președinte de secție ar putea primi chiar de două ori salariul minim net pe economie
Câți bani câștigă membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024. ...
Mierea de albine se scumpește. Nici experturile nu mai merg. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Mierea de albine se scumpește. Nici experturile nu mai merg. România a pierdut trei poziții între ...
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ciobanii speră să mai exporte încă 100.000 până la sfârșitul anului
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ...
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe