- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fara credite neperformante legate de picior, bancile mici profita de criza celor mari

19 Jan, 00:01 • gecad.net
Mai multe banci de dimensiuni mici prezente in Romania au beneficiat la maximum de criza pentru a isi creste cota de piata anul trecut, profitand de faptul ca n-au avut expunere pe zona creditelor, in timp ce marii jucatori au fost nevoiti sa intre in conservare.
Fara credite neperformante legate de picior, bancile mici profita de criza celor mari

Astfel, in timp ce jucatorii din Top 10 au raportat in cele mai multe cazuri cresteri de maxim 10% pe partea de creditare sau pe active, unele din bancile de talie mica au cunoscut majorari spectaculoase.

GarantiBank, institutie care detinea la finele lui 2008 doar 0,6% din piata dupa total active, si-a extins reteaua cu peste 10%, deschizand 6 noi agentii, pana la 50 de unitati. Banca a crescut totodata pe partea de creditare, obtinand o majorare a activelor totale cu peste 40% la finele trimestrului trei fata de sfarsitul anului anterior.

O alta banca ce si-a crescut agresiv cota de piata anul anterior a fost Bank of Cyprus. Institutia a profitat din plin de valorile mai scazute pe care a reusit sa le negocieze la chirii. Potrivit oficialilor BoC, dupa renegociere s-a obtinut o scadere a chiriilor, pe ansamblu, de 15-20%. „Am obtinut chiar chirii cu 25% mai mici in unele cazuri”, au spus acestia pentru DailyBusiness.ro. Banca si-a extins in 2009 reteaua cu peste 50%, pana la circa 14 sucursale

Cota de piata a Bank of Cyprus era in Romania de 0,1% la sfarsitul lui 2008. Anul trecut, banca mama a facut o miscare suprinzatoare, cumparand 0,5% din activele pietei prin achizitia a aproape 10% din Banca Transilvania.

Totodata, volumul activelor Intesa Sanpaolo Bank Romania (0,9% cota de piata in 2008) a avansat cu 16,6% in intervalul septembrie 2008-septembrie 2009, pana la 2,9 miliarde lei (690 milioane euro), in conditiile unei cresteri de 20% a portofoliului, in acelasi interval.

Ate Bank, cu o cota de piata de 0,3% la sfarsitul lui 2008, a reusit o crestere a activelor de 25% in 2009, de asemenea pe fondul cresterii creditarii.

In timp ce bancile mici care au dispus de lichiditati au profitat de criza pentru a se extinde agresiv, mari jucatori de pe piata, cum sunt BRD, Volksbank sau Raiffeisen, si-au mentinut nivelul activelor iar altele, precum Bancpost, au raportat active in scadere.

BRD, a doua banca dupa marimea activelor, avea la noua luni aproximativ acelasi nivel al activelor ca la finele lui 2008. Volksbank, al treilea jucator din piata, si-a redus reteaua in 2009, renuntand la o parte din unitatile prin care opera in sistem de franciza. Banca avea la finele lui 2008 active de 5,4 mld. euro, valoare care a ramas constanta la finele primelor noua luni din 2009.

Bancpost, institutie clasata pe locul 8 dupa valoarea totala a activelor in 2009, a inchis in 2009 o parte din suscursale. Banca a raportat la sfarsitul lui septembrie o scadere a activelor cu 4,6%.

Exista insa si exceptii, unele banci din top 10 care au reusit sa isi creasca activele in 2009, respectiv BCR (crestere de 3% la noua luni), Banca Transilvania (+ 7%), UniCredit Tiriac (+18%).

Ce a cauzat aceste miscari divergente la nivel de sistem? Bancile mari au intrat in expectativa in privinta creditarii in special din cauza cresterii nivelului imprumuturilor nerperformante din bilanturi. Multe dintre acestea si-au vazut profiturile serios erodate din cauza creditelor nerambursate, Bancpost intrand chiar pe pierderi. Odata ce creditarea a fost redusa la maxim, extinderea retelelor nu mai avea rost.

Actorii mici din piata care erau pregatiti de extindere au valorificat in avantajul lor situatia si au incercat sa acapareze felia de clientela pe care jucatorii de top nu mai doreau sa o deserveasca pe de o parte, iar pe de alta sa se extinda prin achizitie sau largire a retelei. Atat Garanti cat si Bank of Cyprus au obtinut cresteri de cate 30% a creditelor la sold in 2009, in timp ce pentru cele mai multe din bancile mari cresterile au fost de sub 10%.

Ce ar putea urma in 2010? Daca ne raportam la declaratiile bancilor, scenariul ar putea continua. Bank of Cyprus este pregatita de dublarea retelei. Totodata, OTP Bank, o banca locala de dimensiuni mijlocii, (1,1% cota de piata dupa total active, la finele lui 2008) a anuntat ca urmareste cresterea printr-o eventuala achizitie. Totusi, pana in prezent, banca a intarziat sa faca marele pas.

Relocari cu orice pret: Chiar si de pe o parte a strazii pe cealalta

Fie ca a fost vorba de o extindere agresiva sau de mentinerea businesului la acelasi nivel, bancile au incercat sa-si valorifice la maxim resursele, ceea ce a implicat in primul rand eficientizarea activelor imobiliare.

Relocarile au fost la ordinea zilei iar, uneori, chiar si mutarea unei sucursale de pe o parte pe alta a strazii a parut justificata in ochii managementului. Bank of Cyprus a relocat in 2009 o singura sucursala, pastrand acelasi oras si acelasi cartier, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii bancii: „Sucursala, situata in Bucuresti pe un bulevard important, a fost mutata pe partea celalalta a strazii, deoarece am considerat ca noua locatie ofera o vizibilitate si o expunere stradala mai bune”.

„In 2009 am relocat o agentie, cea din Satu Mare, deoarece am identificat o noua locatie pozitionata intr-o zona comerciala foarte circulata”, a declarat la randul sau Murat Atay, director general al GarantiBank. Banca va lua in considerare acelasi criteriu pentru extinderea retelei in 2010: zonele cu trafic pietonal intens.

BRD a recurs la randul sau la relocari, dupa cum s-a observat cel putin la nivelul Capitalei. Vizate au fost zonele foarte circulate (Piata Mihail Kogalniceanu, Bulevardul Unirii, zona Lujerului de pe Bulevardul Iuliu Maniu), unde in 2009 au aparut sucursale noi.

In plus, plasarea fondurilor s-a facut doar cand riscul era acoperit cu supra-masura. „Din ce am observat, bancile mari au cam oprit creditarea, iar cele mici dau in continuare imprumuturi, dar la costuri foarte mari”, declara zilele trecut un om de afaceri pentru DailyBusiness.ro

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...