Compania a realizat anul trecut un profit de exploatare de 800.000 lei (216.000 euro).
Profitul putea fi mai mare, insa diferentele cursului euro/leu de anul trecut au provocat pierderi financiare de 1,4 milioane lei, deprecierea monedei nationale fiind de aproape 20% in ultimele doua trimestre, au afirmat reprezentantii companiei.
„Cresterea preturilor la cereale, provocata de seceta de anul trecut si de speculatiile pe marile piete de marfuri, datorate aversiunii fata de risc a investitorilor care au cautat plasamente diferite, dupa deprecierea dolarului, au avut efecte negative asupra afacerii, care s-au prelungit si in primele trei luni ale acestui an”, a declarat Dumitru Sandulescu, directorul Farinsan.
Cresterea pretului la graul de panificatie autohton in perioada iulie 2007 – martie 2008 cu 130%, precum si majorarea costurilor cu cheltuielile de exploatare si cele de transport cu 7%, respectiv cu 10%, au avut ca efect o evolutie negativa a profitului, a anuntat compania.
In opinia lui Sandulescu, principalii factori care vor influenta anul acesta preturile la faina si la paine sunt productia de grau. Farinsan se bazeaza in proportie de 80% pe productia interna, restul fiind reprezentat de achizitii de la importatorii interni, cursul valutar si piata neagra, care reprezinta 35-40% din totalul pietei, si concurenta neloiala.
Pretul futures al graului, tranzactionat la Chicago Board of Trade (CBOT), era de 10,33 centi pentru un bushel (27,22 kilograme), pentru contractele cu livrarea in mai. Maximul a fost atins in 27 februarie si s-a ridicat la 13,495 centi pe bushel, pe fondul speculatiilor ca se vor inregistra recolte slabe pentru al treilea an la rand, dar si a deprecierii monedei americane.
Referitor la evolutia din acest an a preturilor la faina, directorul Farinsan a afirmat ca „pana la noua recolta de grau, pentru a nu lucra in pierdere, preturile trebuie sa creasca cu 12-15%, pentru a acoperi o majorare a pretului la materiile prime de cel mult 5%. In privinta pretului painii, estimam o crestere de 10-15%”.
Compania Farinsan, cu sediul la Gradistea, in judetul Giurgiu, a fost infiintata in anul 1996, numara circa 180 de salariati, si detine o cota de piata de 5%. Pentru cresterea capitalizarii companiei, actionarii au demarat primele proceduri pentru lansarea unei IPO.
Principalii competitori la nivel national ai Farinsan SA sunt producatorii Baneasa, Dobrogea, Loulis, Pambac si Boromir.