„Fata Asigurari a inregistrat prime brute subscrise de peste 9 milioane euro in 2007, peste estimarile initiale de 7,5 milioane euro”, a declarat Anghel Burghila, directorul general Fata Asigurari, citat de NewsIn.
El a adaugat ca Fata Asigurari a platit deja daunele pentru 2007, care s-au ridicat la 3,5 milioane euro, iar profitul si alte rezultate financiare ale companiei urmeaza sa fie prezentate la jumatatea lunii februarie.
Compania estimase la inceputul anului trecut un profit de 150.000 euro pentru 2007, dar seful Fata Asigurari a declarat ulterior ca acest rezultat nu mai poate fi atins nici macar in conditiile unei cresteri substantiale a valorii primelor brute subscrise, din cauza cuantumul daunelor, care a fost destul de ridicat.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, compania are o alta denumire – Fata Asigurari, in loc de Fata Asigurari Agricole. Anghel Burghila a mentionat ca a primit deja avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ce priveste noua denumire, urmand sa fie inregistrata la Registrul Comertului.
„Pentru 2008, dorim sa dezvoltam portofoliul de clienti si sa crestem pe segmentul de asigurari generale, altele decat cele agricole, pentru a ne asigura incasari tot timpul anului si cash flow”, a mai spus Anghel Burghila.
„Anul acesta avem un target mai ambitios. Vrem sa crestem valoarea primelor brute subscrise cu 20-25% fata de 2007 si sa reducem ponderea asigurarilor agricole in portofoliul companiei la 50-55%, de la 70% in prezent”, a spus Burghila, adaugand ca asigurarile neagricole ar urma sa ajunga la 45% din portofoliu, de la 30% cat sunt in prezent.
Pentru 2008, compania are ca obiectiv extinderea teritoriala si cresterea numarului de angajati. In prezent, Fata Asigurari are 16 sucursale si 25 de agentii, iar in 2008 este posibil ca doua sau trei agentii mai solide sa fie transformate in sucursale.
Tarifele practicate de Fata Asigurari sunt de de 8-10% din suma asigurata la rodul viilor si la pomi fructiferi, iar pentru culturile de camp, acestea sunt cuprinse intre 3-5%. Tariful se stabileste in functie de cultura, de incidenta si frecventa producerii riscului, dar si de numarul de riscuri acoperite prin asigurare.
Pentru animale, tarifele de prima sunt de 6-12% din suma asigurata, in functie de riscurile acoperite, specia si categoria de varsta a animalelor asigurate.