In incercarea de a-si administra cat mai bine bugetul familial, cei mai multi dintre romani isi calculeaza lunar cheltuielile, conform unei cercetari online, desfasurate de Kruk International, cu sustinerea iVox. La aceasta cercetare, care s-a desfasurat in perioada 6-12 septembrie, au participat 5.663 de persoane.
Studiul iVox „Cine se ocupa de finante in casa ta?”, aproape jumatate dintre romani (49%) obisnuiesc sa tina o evidenta clara a cheltuielilor casei. De asemenea, 35% dintre respondenti afirma ca incearca sa tina o evidenta cat mai atenta a cheltuielilor lunare, insa nu reusesc sa o faca in mod constant. Restul respondentilor nu obisnuiesc sa tina evidenta cheltuielilor casei.
„Contabilului casei” in familiile romanilor este cel mai adesea femeia – 47% dintre cei chestionati declara ca evidenta bugetului este tinuta de partenerul feminin al familiei, 29% dintre respondenti au mentionat ca administrarea banilor cade in sarcina barbatului, in timp ce 24% dintre acestia sunt persoane care locuiesc singure si isi calculeaza bugetul individual.
Majoritatea respondentilor (44%) isi evalueaza bugetele personale cu o frecventa lunara, iar 23% dintre respondenti au mentionat ca isi calculeaza saptamanal sau zilnic veniturile si cheltuielile. Restul respondentilor nu isi calculeaza niciodata bugetul.
Prioritatile din punct de vedere financiar ale romanilor raman cheltuielile administrative in casa – chirie/rata, telefon, intretinere, energie electrica (pentru 29% dintre respondenti) si aproape in egala masura alimentele si imbracamintea (28% dintre cei chestionati au indicat aceasta categorie de cheltuieli ca fiind prioritara). Diferenta o constituie cheltuielile cu medicamentele, cu cele necesare copiilor, cu transportul sau alte cheltuieli.
„Concluziile acestui studiu confirma faptul ca romanii, chiar daca inregistreaza restante la banci sau intarzieri la plata facturilor, sunt in cautarea unei solutii. Cei mai multi vor sa invete sa-si administreze bugetele personale si sa nu mai faca noi datorii”, a declarat Isabela Iacob, director general al companiei de colectare a creantelor comerciale Kruk International.
„Numarul de angajamente de plata pe care debitorii din portofoliul nostru le-au semnat este in crestere fata de anii anteriori, ceea ce demonstreaza ca romanii cu datorii incearca sa rezolve aceasta problema”, a adaugat ea.
A inceput o noua etapa a programului educational „Datoria mea”, pe care Grupul Kruk l-a initiat in anul 2011 si pe care il continua in aceasta toamna. Programul este sustinut de o campanie de comunicare care va consta in transmisia unui spot comercial TV si radio. Aceasta este completata de publicarea unor materiale in media, care explica pasii de urmat pentru solutionarea problemei datoriilor, in cazul in care acestea sunt administrate de o companie de colectare creante.
„Prin campania de comunicare pe care o initiem zilele acestea ne propunem sa le aratam debitorilor ca au la indemana solutii pentru a-si esalona datoriile, singura conditie fiind comunicarea cu creditorii lor”, a spus Isabela Iacob.
In perioada ianuarie – iulie 2012, persoanele cu datorii administrate de Kruk International au semnat un numar total de aproape 20.000 de angajamente de plata.