Fidelis și Tezaur reprezintă un ”magnet” pentru românii care vor să facă investiții. Anul trecut, statul s-a finanțat de la populație, prin aceste titluri de stat, cu suma-record de 32,7 miliarde lei, ceea ce reprezintă 13 la sută din totalul de 252 miliarde lei împrumutați.
De ce sunt atractive investițiile în Fidelis și Tezaur? În primul rând, pentru că investițiile în titluri de stat aduc dobânzi mai mari decât cele de la bănci și sunt neimpozabile, notează profit.ro.
Anul acesta, semnele sunt cel puțin la fel de bune. Date fiind cifrele din primul trimestru din 2025, se anticipează că recordul de anul trecut va fi doborât.
Concret, în ianuarie-martie 2025, Ministerul Finanțelor a împrumutat, prin titluri de stat, aproape 16 miliarde de lei de la populație – 9,4 miliarde lei prin Tezaur și 6,5 miliarde lei prin Fidelis.
Asta înseamnă că în trei luni s-a atins jumătate din totalul anului trecut, ceea ce înseamnă premise clare pentru doborârea recordului din 2024.
Citește și Schimbare radicală în portofele! Se schimbă banii până pe 1 ianuarie 2026!
De notat că programul Tezaur este disponibil și prin portalul ghiseul.ro, facilitate ce ar putea aduce noi investitori. Mai mult, ghiseul.ro deschide subscrierile în cadrul programului Tezaur și pentru românii din diaspora, ceea ce reprezintă un alt element care să contribuie la creșterea sumei împrumutate de stat pe această cale.
Pentru 2025, obiectivul Ministerului Finanțelor este să atragă de la populație 45 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri Fidelis și Tezaur – un obiectiv ce pare, teoretic cel puțin, ușor de atins.
Totalul împrumuturilor ce urmează să fie atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aproximativ 8 la sută mai puțin față de volumele atrase în 2024 (252 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7 la sută din PIB (aproximativ 135 miliarde lei,) precum și de volumul datoriei de refinanțat în 2025 – circa 97 miliarde lei, mai notează sursa citată.
Conform estimărilor, deficitul bugetar se va finanța în proporție de aproximativ 45 la sută din surse interne și 55 la sută din surse externe.
Citește și Dilema UE privind aprovizionarea cu gaz: la mâna lui Trump sau înapoi la Rusia?