Remarcile negative la adresa Executivului Romaniei, condus de Emil Boc, au loc dupa decizia de majorare a TVA.
„Dupa cum stiu romanii cultivati, necazurile nu vin niciodata unul cate unul, ci vin toate odata. Dupa cateva saptamani foarte grele, se pare ca lucrurile vor continua sa se inrautateasca. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat ca economia se va contracta probabil cu peste 1,5% in acest an”, scrie jurnalistul Chris Bryant, corespondent FT pentru Europa de Est, intr-o postare pe blogurile publicatiei, potrivit Mediafax.
Prognoza pesimista reflecta decizia Bucurestiului de a creste taxa pe valoare adaugata pentru a se incadra in obiectivul privind un deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit cu Fondul Monetar International, continua autorul materialului.
„In timp ce Europa de Vest se scalda intr-un val de caldura, Romania face curatenie dupa inundatii severe care au ucis peste 20 de persoane si au cauzat pagube de milioane de euro. Insa, chiar si dupa ce apele se vor retrage, este evident atat pentru romani, cat si pentru investitorii internationali, ca lucrurile nu se vor imbunatati prea curand”.
Bryant subliniaza ca guvernul ar putea minimaliza problema economica, din moment ce analistii UniCredit anticipeaza o contractie economica de pana la 2,5% pentru acest an. Totodata, inflatia ar putea urca la 8% din cauza majorarii TVA, reducand posibilitatea relaxarii politicii monetare, noteaza corespondentul FT.
„Pe langa toate acestea, Romania are un guvern care este in cel mai bun caz disfunctional si in cel mai rau caz incompetent. Traian Basescu, presedintele tarii, care se comporta precum un taur intr-un magazin de portelanuri fine, a iesit din nou in acest weekend cu declaratii impotriva cresterii TVA, propunand in schimb taxarea pensiilor”, comenteaza autorul.
Dupa ce au permis sectorului public sa se umfle peste orice proportie in timpul anilor de crestere economica, revelatia intarziata a ministrilor ca trebuie sa ia masuri decisive a transformat o situatie rea intr-una si mai rea, continua materialul.
„Reducerea cheltuielilor salariale umflate din sectorul public cu 25% si eliminarea, cu aproximatie, a unuia din fiecare sapte locuri de munca din randul bugetarilor, intr-o perioada caracterizata deja de greutati economice, prevestesc o iarna plina de nemultumire in Romania . Cu siguranta ca restul continentului urmareste situatia”, conchide reporterul Financial Times.