Performantele la nivel financiar ascund, insa, un decalaj semnificativ intre bancile mari si rivalii mai mici, care se confrunta in continuare cu dificultati. In al doilea trimestru, numarul bancilor considerate ca prezentand risc de faliment a urcat la maximul ultimilor 17 ani, in conditiile in care problemele economice au afectat creditorii locali.
Cele peste 7.000 de banci comerciale supravegheate de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), agentia guvernamentala care asigura depozitele constituite la bancile americane, au raportat profituri totale de 21,6 miliarde de dolari pentru perioada aprilie-iunie, comparativ cu pierderi de 4,4 miliarde de dolari in urma cu un an.
Rezultalete, cele mai bune dupa al treilea trimestru din 2007, subliniaza revenirea unui sector care a avut nevoie de ajutoare guvernamentale de miliarde de dolari pentru a supravietui crizei financiare.
„Doua din trei banci anunta rezultate financiare mai bune decat s-a anticipat. Atata timp cat conditiile economice sunt favorabile, majoritatea companiilor ar trebui sa-si mentina profitabilitatea”, a afirmat Sheila Bair, presedintele FDIC.
Grupurile mari au contribuit cel mai mult la cresterea profiturilor sectorului, in conditiile in care imbunatatirea situatiei creditelor a incurajat reducerea provizioanelor.
Pe de alta parte, FDIC a indicat ca numarul bancilor care prezinta risc de faliment a crescut de la 775 la 829, cel mai mare nivel dupa martie 1993. Autoritatea nu a prezentat numele bancilor cu probleme, insa datele sugereaza ca este vorba in mare parte de institutii de credit mici, noteaza Financial Times.
Profitabilitatea mai buna nu a avut ca efect, insa, cresterea creditarii, ceea ce ar putea atrage mai multa ostilitate politica. Valoarea imprumuturilor si leasingurilor s-a redus cu 95,7 miliarde de dolari.