Pachetul de sprijin multilateral, destinat sa evite o criza economica grava intr-una dintre cele mai sarace tari UE, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, citat de Financial Times.
Guvernul roman si FMI au ajuns la un acord de principiu asupra „parametrilor cantitativi” ai pachetului saptamana trecuta, in cursul vizitei unei degelatii romanesti la Washington, a declarat oficialul. In urmatoarele zece zile, experti de la institutiile implicate, adica FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, se vor afla in Romania pentru a finaliza detaliile.
„Acordul va da Romaniei timpul necesar pentru a implementa politicile… fara sa se uite peste umar sa vada daca vine criza”, a declarat oficialul citat de cotidianul strain.
Guvernul roman nu a dat niciun indiciu asupra dimensiunilor pachetului de salvare, asa cum numeste Financial Times.
Romania va deveni astfel a patra tara est-europeana care apeleaza la institutiile internationale pentru sprijin, in contextul crizei financiare, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia.
Pachetul pe care il va primi Romania se va derula pe o perioada mai mare de 17 luni, de care a beneficiat Ungaria, a mai spus oficialul citat de Financial Times, fara a da alte detalii.
Vor contribui si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), furnizand finantare sectorului privat romanesc si institutiilor financiare. Despre BERD s-a spus ca ar fi in negocieri cu Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare din tara si cea mai mare subsidiara a bancii austriace Erste Bank, pentru un imprumut de pana la 150 de milioane de euro.