Imprumutul de joi echivaleaza cu aproximativ 1,2% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru anul 2009 si reprezinta cea mai mare suma atrasa vreodata de statul roman, atat de pe piata interna, cat si de pe cea externa, excluzand acordurile cu institutiile financiare internationale, scrie Mediafax.
Suma obtinuta de Trezorerie este apropiata de valoarea transei a treia de la Fondul Monetar International (FMI), a carei eliberare a fost amanata pentru anul viitor. FMI urma sa acorde Romaniei, in luna decembrie, aproximativ 1,5 miliarde euro, din care jumatate ar fi mers direct la Finante pentru acoperirea deficitului bugetar.
Bancile comerciale au subscris 1,76 miliarde euro, de peste trei ori mai mult decat suma indicativa a licitatiei, publicata de MFP. Bancile asu subscris 1,19 miliarde euro in nume propriu si 225 milioane euro in contul clientilor
La inceputul lunii, ministerul a reusit sa atraga 793 milioane de euro printr-o licitatie de titluri de stat in valuta pe trei ani, aproape dublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25% pe an.
Randamentul pentru titlurile la un an a fost cu un punct mai jos decat rata platita de finante la trei si cinci ani, de 5,25% pe an, fiind considerat un plasament mult mai putin riscant.
Licitatia de joi este a treia emisiune de titluri de stat in valuta, dupa ce in luna august, Finantele au obtinut 447 milioane de euro, la un randament tot de 5,25% pe an. La acea data, Trazoreria a strans cu 147 milioane euro peste valoare indicativa de 300 de milioane de euro.
Romania a negiociat cu Fondul Monetar International (FMI) un deficit bugetar de 7,3% din PIB, tinta revizuita in crestere de la 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indica un sold negativ al bugetului general consolidat la finele anului de 7,8-8% din PIB.