„Au trasnmis oferte 23 de banci dintre cele 27 invitate sa participe la licitatie. Doua banci au anuntat ca nu pot participa, iar de la alte doua nu am primit un raspuns pana la termenul limita, care a expirat astazi (luni n.r.), la ora 15:00”, a declarat pentru Mediafax Laurentiu Andrei, directorul general al Trezoreriei statului.
Secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi afirma recent ca institutia va selecta, la inceputul lunii septembrie, lead managerul pentru lansarea de eurobonduri, mentionand insa ca imprumutul ar putea fi amanat pana la inceputul anului viitor, daca piata nu ofera conditii bune.
Procesul de selectie va decurge in doua etape. Prima evaluare a propunerilor va avea loc in decurs de cinci zile lucratoare. Dupa finalizarea procesului de evaluare, ministerul va realiza o lista scurta a participantilor, iar bancile selectate vor fi invitate sa depuna oferte finale.
Fiecare dintre institutiile financiare interesate trebuie sa faca o oferta independenta. In etapa finala a procesului de evaluare si selectie, ministerul isi rezerva dreptul sa decida asupra unei structuri mixte a managementului emisiunii.
Fondurile obtinute prin emisiunea de eurobonduri, cu o maturitate de cinci ani, vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Ofertele bancilor trebuie sa includa pretul indicativ si cheltuielile, analiza pietei, recomandarea momentului in care trebuie sa aiba loc emisiunea, in functie de conditiile din piata, strategia de marketing si distributie.
Bancile mai trebuie sa prezinte strategia de formare a unui grup sindicalizat prin care sa aiba loc emisiunea, experienta avuta ca aranjor al unor astfel de procese, precum si promovarea vanzarii catre investitori.
De asemenea, ofertele cuprind si informatii privind activitatea avuta pe piata locala a titlurilor de stat, inclusiv pe piata swap si pe piata secundara a eurobondurilor, precum si orice alte date relevante.
Romania a atras in vara anului trecut 750 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri, pe termen de zece ani, aceasta fiind cea mai recenta iesire pe pietele internationale de capital.