Tranzactia de miercuri a fost gestionata de bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS si a durat doua ore si jumatate.
Cele mai multe ordine de achizitie – 30% – au venit din partea investitorilor greci – in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci, conform NewsIn.
Investitorii germani au plasat 20% din suma, iar cei din Austria, 18%. Ordine de achizitie de eurobonduri au fost primite si din partea investitorilor elvetieni, in proportie de 11% si a celor britanici, 10%.
Potrivit ministrului de Finante, randamentul platit de Romania este de 6,69%, cu un cupon de 6,5% pe an.
„Randamentul este superior celui platit de Ungaria sau Cehia, pentru ca nivelul de rating al Romaniei este inferior (…) Nivelul de rating, insa, nu corespunde nivelului macroeconomic actual al Romaniei”, a mai spus Vosganian.
Ministrul a precizat ca autoritatile de la Bucuresti duc munca de lamurire cu agentiile de rating, pentru a corela nivelul macroeconomic cu calificativele acordate tarii noastre.
MEF a lansat, miercuri, o emisiune de obligatiuni in euro, pe zece ani, in valoare de 750 milioane euro si cu un nivel indicativ al randamentului de 1,70 puncte procentuale, peste media dobanzilor interbancare din zona euro.