Anterior, ministerul decisese impozitarea tuturor veniturilor din dobanzi intrate in conturile clientilor bancilor dupa 1 iulie, chiar daca acestea sunt aferente depozitelor la termen constituite inainte de aceasta data. Astfel, indiferent de vechimea depozitului, daca acesta avea scadenta dupa data de 1 iulie, ar fi trebuit impozitat intregul castig.
Dupa noile clarificari, spre exemplu, daca un depozit are scadenta in august, vor fi impozitate doar castigurile aferente lunilor iulie si august, dobanzile aferente lunilor anterioare fiind primite integral de clienti.
Membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, s-au intalnit miercuri si au clarificat aspectele privind calculul impozitului asupra veniturilor sub forma de dobanzi realizate de persoanele fizice.
„Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Astfel vor fi impozitate numai castigurile din dobanzile realizate dupa 1 iulie.
Veniturile sub forma de dobanzi realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile, in timp ce veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 se impoziteaza cu o cota de 16% din suma acestora.