MFP a convocat Adunarea Generala a Actionarilor EximBank pentru data de 27 septembrie.
„Confirmam faptul ca MFP a convocat adunarea generala a actionarilor pe data de 27 septembrie. Confirmam si ca intreaga echipa functioneaza in prezent la parametri optimi si suntem in linie cu graficul aprobat pentru implementarea strategiei de dezvoltare a bancii pentru urmatorii patru ani”, au declarat reprezentatii conducerii bancii, citati de [url=http://www.mediafax.ro/economic/finantele-vor-aproba-saptamana-viitoare-conducerea-eximbank-10086619]Mediafax[/url].
Banca este condusa de Ionut Costea, presedinte al Consiliului de Administratie si presedinte executiv, care este secondat de Luminita Manolache – vicepresedinte al Consiliului de Administratie si vicepresedinte executiv si Paul Ichim – vicepresedinte al CA si vicepresedinte executiv. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administratie sunt Liviu Voinea, Gheorghe Ionescu si Emilian Badica.
[b]Obiectivul EximBank: dezvoltarea retelei teritoriale[/b]
Dezvoltarea retelei teritoriale si dublarea numarului de clienti reprezinta principalele obiective strategice pe care managementul EximBank le-a stabilit pentru perioada 2012 – 2016, astfel incat institutia financiara sa mentina tendinta de crestere pe care a urmat-o in ultimii trei ani, a anuntat luni banca.
„Stadiul actual de dezvoltare al bancii – in care au fost optimizate fluxurile si procedurile de lucru – permite si chiar impune dezvoltarea retelei teritoriale pentru a sustine cresterea organica a bancii. Avem in vedere [b]deschiderea in urmatorii 4 ani a 9 agentii[/b], care se vor adauga celor trei existente, astfel incat sa crestem gradul de accesibilitate al societatilor comerciale la produsele noastre specifice”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.
Portofoliul de clienti al bancii s-a schimbat considerabil in ultimii ani, principalii beneficiari fiind in prezent IMM-urile si societatile comerciale mari – cu o pondere de 80% repartizata egal. Entitatile de stat si-au redus constant ponderea: de la 44% cat aveau la finele lui 2008, la aproape 20% in 2011 – ceea ce arata ca EximBank isi indeplineste misiunea strategica de sustinere a companiilor performante.
Banca a inregistrat o crestere a expunerii fata de clientii nebancari cu circa 700 de milioane de euro in conditiile dificile ale crizei ceea ce reprezinta o contrabalansare a franarii activitatii de creditare a bancilor straine precum si o confirmare a faptului ca Romania are nevoie de banci locale puternice care sa sustina dezvoltarea economica.
Ionut Costea a adaugat ca profitul brut cumulat inregistrat de EximBank de la finele anului 2008 si pana in iunie 2012 a fost de aproximativ 455 de milioane de lei.
EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.
Banca este detinuta de stat prin Ministerul Finantelor Publice, in proportie de 95,374%, iar restul actiunilor sunt in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF): SIF Banat Crisana – 0,311%, SIF Moldova – 0,311%, SIF Transilvania – 0,311%, SIF Muntenia – 0,423% si SIF Oltenia – 3,270%.