Coface a analizat pe parcursul acestui
an 11.648 de firme din industria alimentara, agricultura, fabricarea
bauturilor, comert cu ridicata si amanuntul, restaurante si alte
activitati de servicii de alimentatie, reprezentand 7% din totalul
firmelor active la nivel sectorial (163.968) si care genereaza
consolidat peste 65% din cifra de afaceri inregistrata pentru toate
codurile CAEN considerate in analiza.
17,07% dintre aceste firme au fost
incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de
risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate
efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de
afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este
de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ.
Companiile care activeaza in
agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei
financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice. Anul
2012 a prezentat [b]provocari multiple[/b] pe fondul secetei (lunile
iulie si august ale anului curent au fost cele mai calduroase din
ultimii 52 de ani):
-aportul agriculturii la formarea PIB in
primele noua luni ale anului curent a scazut cu 20% fata de aceeasi
perioada a anului anterior;
-firmele care activeaza in
agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare,
fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda
performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete
consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de
afaceri;
-nivelul de indatorare al firmelor
din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand la
70% la sfarsitul anului 2011. Marcat de gradul descrescator de
capitalizare, structura capitalurilor acestor firme indica un
potential limitat de finantare suplimentara in viitor. Astfel,
performanta acestora va depinde strict de performanta operationala,
si in masura in care aceasta nu se va realiza conform asteptarilor,
de resurse suplimentare ale actionarilor;
-companiile mici si mijlocii din
economiile avansate pot reprezenta cea mai afectata categorie in
2013. In contextul amintit anterior, lichiditatile companiilor care
activeaza in acest sector vor fi sub presiune in functie de
capacitatea acestora de a transmite mai departe distribuitorilor si
cumparatorilor finali preturile in crestere. Companiile mici si
mijlocii au o capacitate redusa in gestionarea volatilitatii
costurilor in comparatie cu firmele internationale mari, care pot
beneficia de contracte de acoperire a riscului de tip hedging si
detin resurse suplimentare pentru imbunatatirea productivitatii.
Datorita inzestrarii naturale, [b]Romania inregistreaza un
potential semnificativ in agricultura[/b]. Astfel, conform ultimelor
date publicate de Eurostat la sfarsitul anului 2011, Romania
inregistreaza una din cele mai intinse suprafete de teren agricol ca
pondere din suprafata totala de teren, mai exact 58,78% fata de media
inregistrata in UE27 de 45%.
Mai mult decat atat, 40% din suprafata
agricola a Romaniei este dedicata cultivarii cerealelor, fiind pe a
treia pozitie din acest punct de vedere in UE27 (dupa Ungaria si
Polonia).
Astfel, Romania ocupa locul 5 in UE27 din punctul
de vedere al productiei de cereale (exprimata in echivalent valoric
milioane euro), dupa Franta, Germania, Italia si Polonia. In anul
2011, Romania a inregistrat o productie de cereale in valoare de 4,6
miliarde de euro, echivalentul consolidat al productiei similare din
Cehia, Austria, Grecia si Bulgaria la un loc.
In ciuda
potentialului semnificativ, Romania se afla pe ultimele locuri in UE
din punctul de vedere al eficientei utilizarii suprafetei agricole.
Astfel, valoarea adaugata in agricultura pe fiecare muncitor angajat
in cadrul sectorului (exprimat in preturi medii ale anului 2000, in
dolari) in Romania este de 8.993 dolari/ an, jumatate fata de media
UE27. Din cauza diferentelor de productivitate amintite mai sus,
Romania a inregistrat in 2011 a treia, cea mai joasa productie de
cereale la fiecare hectar arabil (2.824 kg/ ha).
Nivelul
tehnic de dotare existent in agricultura Romaniei este insuficient,
nu este adaptat conditiilor de productie care sunt foarte variate
(tip de sol, panta, clima etc.) si nu este in masura sa asigure
efectuarea lucrarilor mecanice in perioadele optime prevazute de
tehnologiile de cultura. Mai mult, capitalul fizic inca se
caracterizeaza printr-un grad ridicat de uzura, atat morala, cat si
fizica.
[b]Retail & distributie: potential investitional
in Romania pentru 2013[/b]
Prezenta a peste 10 lanturi de
distribuitori de anvergura intr-o tara cu o populatie de aproximativ
20 de milioane de locuitori poate duce la o consolidare intre
jucatorii existenti, asa cum a fost observat in ultimii ani in
Polonia, se arata in studiul Coface.
De asemenea, exista
semnale de ingrijorare privind tendinta de supra-incalzire a
industriei alimentare, pe fondul cresterii agresive a concurentei
intre jucatori, incertitudinii la nivel global si a deficitului de
cont curent, situat la un nivel inca ridicat comparativ cu cel
inregistrat in noile state membre UE. Avand in vedere decalajul,
comparativ cu standardul dezvoltarii din tarile UE15, exista
oportunitati importante de investitii pe termen lung in dezvoltarea
fermelor si a capacitatii de productie pe linia de procesare din
industria alimentara.
Romania continua sa importe de aproape
4 ori mai multe produse alimentare (in special produse alimentare,
bauturi si tutun) decat exporta. In ultimii 3 ani, deficitul
comercial al produselor alimentare prezinta o tendinta descendenta
cauzata de: scaderea cererii interne si a ponderii produselor premium
in cosul de consum (factori ce au influentat negativ importurile),
deprecierea monedei nationale, scaderea costurilor de productie
locala (factori ce au influentat pozitiv exporturile).
In
viitorul apropiat, este probabil ca balanta sa incline in favoarea
importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si a
franarii exporturilor ca urmare a indeplinirii partiale a
standardelor de productie europene de catre producatorii
locali.
„Agricultura are un potential strategic
semnificativ, dar care este subexploatat datorita productivitatii
scazute si inzestrarii reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom
continua sa consumam produse alimentare din import si in perioada
urmatoare. [b]Romania trebuie sa investeasca mai mult in sectorul
agricol[/b], costul cu hrana fiind unul insemnat pentru o familie
obisnuita de romani, si doar investind intr-una dintre cele mai bune
resurse naturale, Romania va reusi sa-si consolideze pozitia in zona
europeana”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface
Romania.