Astfel, valoarea creantelor comerciale incredintate de creditori spre colectare a crescut cu 71% fata de 2008, de la 643 milioane de euro, pana la 1,1 miliarde de euro.
Volumul creantelor a crescut cu 76%, la 3,7 milioane cazuri, conform Mediafax.
In 2009, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 2,2 milioane de creante, in valoare de 218 milioane euro dintr-un total de 3,6 milioane de cazuri, in valoare de 950 de milioane de euro. Pe segmentul persoane juridice din 83.000 de cazuri in valoare de 150 milioane de euro, au fost recuperate 70.600 de creante totalizand 45,5 milioane de euro.
Jumatate din creantele care trebuie recuperate vin din zona bancara, 22,9% de la firmele de telecom, 7% de la Institutiile Financiare Nebancare (IFN) si 3,9% utilitati, in 2009 fiind remarcata o diversificare a creditorilor. Inainte de 2009, bancile si firmele de telecomunicatii erau principalii creditori.
„Din creantele bancilor, doar 3-5% reprezinta credite imobiliare restante, tendinta fiind ca bancile sa tina cat mai mult acest tip de creante in portofoliu. Scoaterea la vanzare a acestor creante ar face sa afecteze si mai mult piata imobiliara. Ar afecta calitatea celorlalte garantii din sistem”, a declarat, joi, Cristian Ionescu, presedintele AMCC, care este si directorul general al companiei Coface Romania.
Din totalul creantelor cu scadenta depasita, peste 36 de milioane de euro au fost externalizate de creditori internationali care au de recuperat 11,3 milioane de euro de la persoane fizice reprezentand 176 de cazuri si 24,88 milioane de euro de la firme, respectiv 830 de cazuri. Dintre acestea, au fost recuperate 6,6 milioane de euro, din 292 cazuri in care sunt implicate persoane juridice.
In cazul firmelor este vorba in special de exportatori, iar in cazul persoanelor fizice sunt datorii la banci din afara, dar si penalitati contraventionale ale romanilor din afara tarii.
Membrii Asociatiei au remarcat anul trecut o scadere a ratelor de succes in procesul de colectare de la 35% la 25%, precum si cresterea costurilor de colectare.
„Chiar daca piata a crescut cu 70%, asta nu inseamna ca si gradul de recuperare a crescut. Scaderea gradului de colectare a pus presiune pe profitabilitatea companiilor din sector, ceea ce a dus cresterea costurilor si implicit la cresterea preturilor”, a spus Ionescu.
Creantele vandute s-au ridicat la 300.000 cazuri, cu o valoare de 227 milioane de euro.
„Una dintre tendintele pietei de colectare a in 2009 a fost evolutia ascendenta a volumului de creante neperformante vandute catre creditori. Companiile au optat pentru vanzarea portofoliilor catre agentiile de colectare, ulterior incercarii de colectarii interne sau prin serviciile unei companii specializate”, potrivit Asociatiei.
De asemenea, o tendinta in 2009 a fost cresterea colectarilor in instanta.
„Daca in anii anteriori crizei, principalul motor de crestere a pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila, in 2009, colectarea in instanta ia amploare, o crestere semnificativa cunoscand de asemenea si cazurile de executare silita”, sustin reprezentantii AMCC.
Cazurile de executari silite se situeaza totusi sub 10% din numarul recuperarilor din 2009.
Companiile membre ale Asociatiei au, cumulat, o cota de aproximativ 80% din piata colectarii creantelor comerciale. Printre membrii Asociatiei se numara Coface Romania, Eos, Creditreform, Cycle, Creditexpress, Kruk International.
Valoarea creantelor comerciale va urca cu circa 10% in 2010
Valoarea creantelor comerciale va creste cu circa 10% in acest an, de la 1,1 miliarde euro in 2009, cele mai afectate sectoare fiind cel rezidential, constructiile, transporturile, textilele, retailul si distributia, potrivit estimarilor Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
„In acest an va fi mare scandal pe sectorul imobiliar, mai ales cel rezidential, pentru ca multi dezvoltatori sunt in imposibilitatea de a-si finaliza proiectele. Sunt persoane care au platit avans de 20-25% si care isi vor pierde acesti bani. Nu vorbim de investitorii care au cumparat locuinte in bloc, ci de consumatorul final”, a declarat Cristian Ionescu.