Mobexpert, Rompetrol, Altex, Flamingo, Interagro sunt doar cateva dintre firmele romanesti care au decis sa faca afaceri in tara de la sud de Dunare.
De la supermarketuri la afaceri cu mobila, bursa, sistemul bancar, investitii in media, distributia de carburanti si IT, romanii vad Bulgaria ca pe o noua oportunitate, spun analistii economici. Potrivit lui Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), exista semnale ca zeci de firme vor sa intre pe piata bulgareasca, din 2008.
„De la retail, la afaceri in metalurgie, de la agricultura la transport si turism, avem semnale ca se pregatesc investitii importante, cu capital romanesc”, a declarat pentru DailyBusiness Aurelian Leca.
„Pana acum, a existat un oarecare sentiment de teama in randul investitorilor, mediul economic bulgaresc fiind unul total atipic fata de cel din Romania. Odata insa cu accederea in UE a Bulgariei, increderea a crescut, iar afacerile la sud de Dunare au inceput sa se dezvolte”, a mai spus presedintele CNPR.
Analistul Radu Limpede considera ca investitiile in Bulgaria reprezinta o oportunitate ce nu poate fi ratata de marile companii romanesti.
„In unele domenii, Bulgaria se afla cu mult in urma noastra. Sunt sectoare ale economiei in care investitiile sunt la nivelul anilor 2000-2002 la noi, fapt ce, coroborat cu prognozata reducere a fiscalitatii in Bulgaria, determina capitalul romanesc sa migreze la sud de Dunare”, explica analistul.
Politica indrazneata de incurajare a afacerilor
Planurile facute publice de companii pentru 2008 sustin aceste declaratii. Mobexpert a deschis, recent, in Bulgaria, un magazin de mobila si a anuntat, in 2008, investitii de 10-15 milioane de euro. Dan Sucu, presedinte si fondator al Mobexpert, a explicat, pentru DailyBusiness, ca a ales Bulgaria deoarece este o tara similara cu Romania ca venituri si economie, dar cu o politica mult mai indrazneata in ceea ce priveste fiscalitatea si incurajarea mediului de afaceri.
O alta mare companie romaneasca care, zilele acestea, si-a anuntat planurile de extindere in Bulgaria, este Rompetrol.
Adrian Acatrinei, directorul general Rompetrol Bulgaria, a declarat ca grupul vrea sa isi creasca cota pe piata de retail din Bulgaria de la 12%, in prezent, la 20% in cel mult trei ani, prin deschiderea a 170 de benzinarii, in 2009, fata de 50 de unitati in prezent. „Suntem prezenti de 5 ani pe piata din Bulgaria, o piata in continua dezvoltare si cu oportunitati foarte bune”, a declarat Acatrinei. Primele 10 milioane de euro, vor pleca, in acest an, spre Bulgaria, pentru construirea unui depozit de produse petroliere in Sofia.
[quote=Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman]Se investeste in dezvoltarea altor tari. E ingrijorator, atata timp cat economia romaneasca este si asa prinsa in agrafe[/quote]
O alta societate cu capital romanesc, Altex, si-a anuntat intrarea in Bulgaria, de anul viitor. Dan Ostahie, presedintele companiei, a declarat ca piata bulgareasca este atractiva in principal datorita nivelului destul de scazut al investitiilor in centre comerciale si de prespectiva cresterii salariilor, care, ca si in Romania, va genera in viitor o cerere importanta in special in piata de electrocasnice.
In prezent, Altex prospecteaza piata din tara vecina, cautand spatii care, din ce spune Ostahie, sunt la fel ca si cele din Romania, atat ca pret cat si ca suprafata, fapt ce confirma asteptarile pozitive privind eventualele investitii din 2008.
Cea mai scazuta impozitare din Europa
Investitiile romanesti la sud de Dunare sunt impulsionate si de anuntata reforma fiscala prevazuta de autoritatile bulgaresti, ce a inceput cu reducerea impozitului pe profit la 10% si va continua cu introducerea unei cote unice de 10%, cea mai mica din Europa.
In plus, bulgarii pregatesc o simplificare a procedurilor de inregistrare a unei firme si de plata a taxelor catre stat. In prezent, pentru a deschide o firma in Bulgaria, trebuie sa astepti cam o luna de zile, fata de 14 zile in Romania, iar in ceea ce priveste procedurile, la ei trebuie indeplinite 22, iar in Romania 17, se precizeaza intr-un studiu al Bancii Mondiale, dat publicitatii joi.
Daca la infiintarea firmelor stau inca destul de prost, atunci cand vine vorba de fiscalizare, in Bulgaria se platesc 17 taxe anuale, in timp ce in Romania sunt nu mai putin de 96. Bulgarii pluseaza si la capitolul impozit pe profit, 36,7% la ei, fata de 46,9%. Iar exemplele ar putea continua cu cel privind inregistrarea proprietatii, care la bulgari se face in 19 zile, fata de Romania, unde e nevoie de nu mai putin de 150 de zile.
„Bulgaria se afla, din punct de vedere al reformei fiscale, cam in acelasi punct ca si noi. Insa, la ei, tintele sunt mult mai pozitive pentru investitori. Taxele sunt mai mici, profiturile mai mari. Cum sa nu investesti acolo?”, spune analistul economic Cristian Dinulescu.
Raportul Bancii Mondiale referitor la atractivitatea mediului de afaceri situeaza de altfel Romania pe locul 48, la doua pozitii in spatele Bulgariei – locul 46. Ambele tari devanseaza Cehia (56) sau Polonia (74) din punctul de vedere al usurintei de a desfasura o afacere, dar sunt intrecute de Ungaria (45).
„Bulgaria, ca si Romania, reprezinta medii de afaceri in dezvoltare. Daca ei au redus impozitele pe profit si CAS-ul cu 7%, la noi CAS-ul va fi redus la anul. Sunt diverse aspecte ce trebuie luate in calcul dar care, luate in ansamblu, genereaza o oportunitate reala de investitii. Iar investitorii romani au exersat acest lucru in economia romaneasca. In Bulgaria le va fi mult mai usor”, spune Radu Limpede.
Exodul capitalului, o posibila problema pentru Romania
Investitiile romanesti in Bulgaria ridica o mare problema, in opinia presedintelui Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, Aurelian Leca.
„Exodul capitalului romanesc peste granite poate avea un impact negativ in Romania. Se scoate valuta din tara, se investeste in dezvoltarea altor tari. E ingrijorator, atata timp cat economia romaneasca este si asa prinsa in agrafe”, spune Leca.
Presedintele CNPR spune ca exodul capitalului romanesc, pe care il estimeaza anul viitor la sume de ordinul zecilor de milioane de euro, trebuie sa trezeasca autoritatile romane, care sa ia masuri pentru mentinerea investitiilor in tara.
„Facilitati pentru investitori. Incurajarea investitiilor autohtone, o fiscalitate redusa, posibilitati de creditare performante si o reducere a birocratiei, de asta avem nevoie pentru a ne mentine investitorii in tara, atat romani cat si straini”, spune Leca.
Analistii economici nu vad insa un pericol real in exodul capitalului romanesc. „Investitiile romanesti in Bulgaria,Ungaria, Moldova sau alte tari din exterior sunt destul de reduse si nu afecteaza mediul de afaceri romanesc. Dimpotriva, pot aduce beneficii economiei nationale, iar cel mai bun exemplu este cel al grupului Interagro care cultiva rapita in Bulgaria, o aduce in tara, o rafineaza si vinde biodiesel made in Romania”, a explicat Cristian Dinulescu.
Analistul Radu Limpede spune, pe de alta parte, ca nimeni si nimic nu poate influenta capitalul privat sa mearga acolo unde are condii mai bune. „Vorbim de o piata comuna europeana, de o economie globala, in care capitalul migreaza in medii performante. Nu exista niciun pericol pentru Romania in faptul ca marile companii isi dezvolta afacerile la sud de Dunare. Pana la urma, profitul conteaza, oriunde in lumea asta”, a mai spus Limpede.
Sectorul privat atinge 75% din PIB in Bulgaria, 70% in Romania
Dincolo de parerile pro si contra legate de oportunitatea si impactul exodului capitalului romanesc la sud de Dunare, datele statistice sustin faptul ca Bulgaria, fata de Romania, incepe sa atraga mai multe investitii straine. In Bulgaria, investitiile straine au depasit, in primele sapte luni ale acestui an, 2,7 miliarde de euro, in timp ce in Romania a atras 3,4 miliarde de euro. Daca la noi insa investitiile stagneaza, sau chiar s-au redus in aceasta vara, la bulgari acestea au crescut cu o treime.
Iar acest lucru se vede cel mai bine in participarea sectorului privat la PIB. In Romania, el a ajuns la 70%, in timp ce in Bulgaria, el a depasit 75% si va ajunge, in 2008 la 80 de procente.
„Daca luam in considerare faptul ca sectorul imobiliar este in Bulgaria, ca preturi, la jumatatea celui din Romania, ca salariul mediu lunar este de 314 euro, fata de 400 la noi, iar impozitele sunt incomparabil mai mici, este normal sa te duci sa faci afaceri acolo”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.
Economist Intelligence Unit a dat publicitatii recent un studiu cu privire la cat de favorabil este mediul de afaceri din diferite tari pentru atragerea investitiilor straine. Bulgaria se afla pe locul 44, in timp ce Romania este putin mai jos, pe pozitia 48.