Romania a intrat in clasa de risc 3 dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, dupa ce anterior se plasase in clasa de risc 2.
Schimbarea gradului de risc asociat s-a produs din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si a flutuatiilor cursului de schimb valutar, se arata in raportul bianual remis de Fitch, preluat de NewsIn.
Indicatorul folosit de Fitch pentru a masura acest tip de riscuri – MPI (MacroPrudential Indicator) – evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare din mai multe state, pe o scala de la „1”, care indica un nivel scazut de risc, la „3”, ce indica un grad de risc ridicat.
„Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza si retrogradarea in categoria a treia dupa indicele MPI a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei”, au explicat analistii agentiei de rating.
Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.
Analistii Fitch mai noteaza ca „volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezinta riscuri pentru stabilitatea economica a Romaniei si a sistemului financiar romanesc, mai ales ca 55% din imprumuturi sunt in valuta”.
Impreuna cu Romania, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia inca trei state – Kazahstan, Slovacia si Turcia. In categoria cu cea mai ridicata vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.