Totodata, institutia a confirmat calificativul pentru sustinere la „3”, potrivit unui comunicat al Fitch.
Potrivit criteriilor Fitch, riscul privind capacitatea bancii de a se descurca singura este reflectat de ratingul individual, iar perspectiva de sprijin extern este evaluata prin intermediul calificativului de sustinere. Aceste doua calificative sunt folosite la determinarea ratingurilor pe termen lung si scurt.
ProCredit Bank Romania beneficiaza de calificativul „BB+” pentru imprumuturi pe termen lung si „B” pentru credite pe perioada scurta.
Calificativul pentru credite pe termen scurt si cel de sustinere reflecta opinia Fitch privind potentialul sprijin disponibil in caz de necesitate din partea actionarului principal, ProCredit Holding. Grupul german este evaluat de Fitch cu ratingul „BBB-” cu perspectiva stabila pentru imprumuturi pe termen lung.
Reducerea ratingului individual al bancii reflecta capacitatea interna redusa de generare a capitalului, care a condus la pierderi operationale in prima jumatate a anului. Calificativul individual ia in calcul si dimensiunile reduse ale ProCredit Bank Romania, dar si baza mare a costurilor. Acesti factori sunt compensati de apartenenta la reteaua ProCredit, monitorizarea stricta a riscului in interiorul grupului si activitatile diversificate de creditare si finantare.
Cheltuielile ridicate ale ProCredit Bank Romania, rezultate din activitatea de microcreditare, si cresterea constanta a costurilor de finantare au condus la pierderi operationale inainte de constituirea de provizioane in primele 6 luni ale anului. Banca a avut un rezultat negativ de 5 milioane de euro in primul semestru, datorat in mare parte formarii de provizioane.
Principala activitate a ProCredit Bank Romania este creditarea microintreprinderilor, firmelor mici si mijlocii, cu precadere in mediul rural.
In pofida unei cresteri a portofoliului de imprumuturi neperformante, calitatea activelor ramane peste media sectorului bancar din Romania, noteaza Fitch. Restantele de peste 30 de zile reprezentau 3,34% din totalul imprumuturilor la sfarsitul luni iunie, fiind acoperite confortabil de rezerve.
ProCredit Bank Romania nu depinde de finantare din partea actionarilor, asigurandu-si fonduri prin atragerea unui numar ridicat de depozite sau de la institutiile financiare internationale, conform sursei citate.
Rata adecvarii capitalului bancii, care s-a deteriorat ca urmare a pierderilor, se situa la 13,01% la finele lunii iunie. Actionarii au majorat capitalul cu 3 milioane de euro in octombrie 2009, pentru a imbunatati capitalizarea si capacitatea de creditare a bancii.
Fitch considera ca vor fi necesare, probabil, noi injectii de capital, avand in vedere capacitatea interna limitata de generare a capitalului, cauzata de eficienta operationala redusa si posibilitatea unei deprecieri a calitatii activelor intr-un climat economic dificil.
Banca ofera servicii in Romania prin intermediul a 43 de sucursale si agentii, fiind parte a unei retele globale de 22 de banci ProCredit din Europa de Est, America Latina si Africa.