Calificativele celor doua institutii de credit au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative, conform Fitch.
Totodata, agentia a revizuit in scadere si ratingul pentru credite pe termen scurt al Bancii Romanesti, subsidiara a NBG, de la „F3” la „B”, iar cel de sprijin de la „2” la „3”. Ratingul individual a fost mentinut la „D”, relateaza Mediafax.
In cazul Bancpost, Fitch a coborat calificativul pentru credite pe termen scurt la „B”, de la „F3”, si pe cel de sprijin de la „2” la „3”
. Ratingul individual a fost confirmat la „D/E”.
Dupa revizuire, Fitch a retras calificativele Bancpost.
Agentia a revizuit in scadere si ratingurile subsidiarelor United Bulgarian Bank, South African Bank of Athens si Finansbank AS ale NBG, respectiv EFG Bulgaria AD si Piraeus Bank Egypt.
Decizia urmeaza revizuirii in scadere a calificativelor pentru credite pe termen lung si ratingurilor individuale ale celor trei banci elene si plasarea acestora sub supraveghere cu implicatii negative.
Impactul asupra subsidiarelor acestora reflecta opinia Fitch ca disponibilitatea bancilor elene de a-si sustine subsidiarele internationale ramane neschimbata, insa capacitatea lor de a actiona in acest sens a fost redusa, situatie reflectata de revizuirea in scadere a ratingurilor.
Calificativele pentru credite pe termen lung ale subsidiarelor se bazeaza pe sprijinul institutional al actionarilor, cu exceptia Finansbank. Supravegherdea cu implicatii negative reflecta asteptarile similare privind bancile mama din Grecia si va depinde pe termen scurt de evolutia finantarii acestora pe pietele internationale, respectiv de reducerea dependentei de fonduri de la Banca Centrala europeana pe termen mediu.
Fitch a revizuit, vineri, in scadere ratingurile a cinci banci elene prezente si in Romania, respectiv NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank si ATEbank, ca urmare a deciziei anterioare privind calificativul de tara.
In cazul primelor patru institutii financiare, calificativul a fost coborat de la „BBB” la „BBB-„, iar pentru ATEbank de la „BBB-” la „BB+”. Ratingurile individuale au fost revizuite in scadere, de la „C” la „C/D”, si puse sub supraveghere cu implicatii negative.
Calificativele celor cinci banci se afla sub supraveghere cu implicatii negative.
NBG este prezenta in Romania prin intermediul Bancii Romanesti, iar EFG prin Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank desfasoara activitati sub brand propriu.