Totodata, Fitch a reafirmat ratingul Bucurestiului pentru credite pe termen scurt in valuta la „B”, dar si ratingul obligatiunilor de 500 milioane euro, scadente in iunie 2015, la „BB+”, potrivit Mediafax.
Agentia noteaza ca revizuirea perspectivei la „stabila” reflecta decizia similara luata in februarie in cazul Romaniei.
„Ratingul orasului este sustinut de rolul Bucurestiului de capitala economica si politica, de performanta bugetara inca satisfacatoare, si de nivelul acceptabil al datoriei. Ratingul ia in calcul expunerea semnificativa la datorii in valuta si potentialele riscuri de refinantare, dar si contractia economica la nivel national si municipal”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Fitch.
Ratingul Bucurestiului ar putea creste ca urmare a unei modificari in sens pozitiv a ratingului de tara, daca performantele bugetare si datoriile Capitalei raman la nivelurile actuale.
O decizie nefavorabila ar putea surveni deteriorarii performantelor operationale si cresterii datoriilor peste nivelul de 150% din veniturile operationale.
In plus, orice modificare negativa a ratingului de tara va fi reflectata automat in ratingul Bucurestiului.
Fitch subliniaza ca, desi Bucurestiul are performante bugetare bune, contractia economica suferita de Romania anul trecut a afectat sever Capitala.
„Economia orasului si potentialul sau de a strange taxe au fost lovite puternic, daca tinem cont de importanta veniturilor din taxe ciclice, precum taxa pe venitul personal sau taxa pe valoare adaugata”, se spune in comunicat.
Sistemul bugetar foarte centralizat al Romaniei, care asigura guvernului central controlul asupra aspectelor fiscale locale si municipale, dar si privind alte chestiuni importante, precum salariile angajatilor de la stat sau datoriile oraselor, constrange flexibilitatea bugetara, mentioneaza Fitch.
Datoriile Bucurestiului sunt estimate la 80% din veniturile curente in 2009, potrivit Fitch, in urcare de la 78% in 2008, insa ar trebui sa scada pana in 2012.
„Desi lichiditatea este solida, ne asteptam sa scada odata ce municipalitatea se va angaja in noi investitii. Exista un oarecare risc indirect legat de regia municipala RADET, care a inregistrat pierderi semnificative in trecut”, avertizeaza agentia.
Bucurestiul este expus si variatiilor cursului de schimb valutar si riscurilor de refinantare, deoarece majoritatea datoriilor actuale ale Capitalei sunt denominate in euro, inclusiv obligatiunile de 500 milioane euro emise in 2005 cu scadenta in 2015, si nu sunt acoperite prin contracte de hedging.