El a precizat ca prognoza de scadere a economiei cu 1% este „foarte conservatoare” si ca agentia incearca sa nu discute despre cel mai rau scenariu posibil, potrivit Mediafax.
Totodata, Hunter a aratat ca perspectiva ratingului Romaniei a fost imbunatatita de la „negativa” la „stabila”, iar acest lucru este mai important decat nivelul calificativului acordat, in conditiile in care multe entitati au inca perspectiva negativa.
„Inteleg de la analistii nostri ca Guvernul lucreaza bine in cadrul acordului stand-by, iar evolutiile sunt in general conform programului”, a spus reprezentantul Fitch.
El a mentionat ca oficialii agentiei nu se asteapta la imbunatatiri semnificative ale ratingului Romaniei, dar modificarea perspectivei la „stabila” reprezinta un pas semnificativ in sine.
Pe de alta parte, Hunter a precizat ca temerile privind o recesiune in „W” a economiei zonei euro s-au intensificat simtitor.
„Subliniem ca o recesiune in W a zonei euro nu reprezinta scenariul nostru de baza. Aceasta posibilitate devine din ce in ce mai plauzibila”, a spus reprezentantul Fitch.
El a aratat ca regiunea Europei Centrale si de Est va fi afectata daca scenariul de recesiune in „W” a zonei euro se va concretiza.
Referitor la Romania, Hunter a aratat ca situatia sistemului bancar local este buna, ratingul mediu acordat fiind „D”.
„Suntem inca ingrijorati de nivelul ridicat al raportului dintre credite si depozite si credem ca exista o proportie foarte ridicata a creditarii in valuta si, evident, exista unele banci controlate de grupuri din Grecia. Ratingul Greciei a scazut, ceea ce este un motiv de ingrijorare, dar niciunul din factorii enumerati nu sunt noi. Totul a fost deja inclus in rating”, a spus Hunter.
El a mai spus ca slabiciunile sectorului bancar din Romania au fost deja identificate, iar Fitch este destul de „confortabil” cu acestea.
In februarie, Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la „BB plus” si, respectiv, „BBB minus”.