„Cresterea economica puternica si sporirea veniturilor clientelei au stimulat extinderea semnificativa a creditelor, mai ales a celor pe termen lung din sectorul de retail”, a spus Gulcin Orgun, seful echipei bancare a agentiei Fitch.
„Cu toate acestea, activele bancare raman la un nivel destul de scazut, de 50% din produsul intern brut (PIB), ceea ce reflecta o penetrare joasa. Avand in vedere aceste aspecte, precum si estimarile care spun ca dezvoltarea economica va continua, este de presupus ca exista in continuare un potential de continuare a cresterii”, a mai spus Orgun.
Conform acestuia, performantele sectorului bancar romanesc au fost afectate negativ de scaderea ratelor dobanzii, intr-un mediu caracterizat de o competitie crescuta, precum si pe fondul maririi costurilor asociate extinderii retelelor bancare.
Cresterea rapida a creditelor si nivelul ridicat inca al imprumuturilor de pe piata valutara, lipsita de instrumente pentru protectia riscului (hedging) ar putea insa crea probleme privitoare la calitatea activelor, pe masura ce imprumuturile ajung la maturitate si ar putea accentua riscurile operationale, spun economistii de la Fitch.
Analistii agentiei de evaluare financiara au mai spus ca exista semne legate de deteriorarea calitatii activelor, in pofida conditiilor economice favorabile.