- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fitch: Majorarea pensiilor creeaza riscuri pentru economie

29 Jun, 10:21 • Redactia DailyBusiness
Agentia de rating Fitch considera ca aprobarea in Parlament a modificarilor aduse legii pensiilor accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului si ar putea avea un impact negativ aupra ratingurilor.
Fitch: Majorarea pensiilor creeaza riscuri pentru economie

Majorarea vine in ciuda avertismentelor analistilor si a observatorilor internationali potrivit carora Romania trebuie sa inaspreasca politicile fiscale pentru a preveni cresterea inflatiei, pe perioada de crestere economica, comenteaza Reuters.

„Daca masura de majorare a pensiilor va intra efectiv in vigoare in 2008, fara o contrabalansare a acesteia cu reduceri a altor cheltuieli sau cresteri de impozite, va fi un stimul semnificativ pentru o economie care deja prezinta riscuri de supraincalzire”, a declarat Andrew Colquhoun, analist al agentiei Fitch.

Parlamentul a votat, joi, modificarea legii pensiilor prin care valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent. Valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca la 45% in 2009.

Majorarea pensiilor va costa 2 mld. euro

Suma necesara majorarii pensiilor, din acest an si din 2008, aprobata joi de Parlament, este, potrivit ministrului finantelor, Varujan Vosganian, de 2 miliarde euro.

Vosganian a subliniat ca masura de crestere a pensiilor nu va produce dezechilibre economice si nici nu va impune transferul unor sume de la investitii la consum. Ministrul s-a aratat contrariat de faptul ca majorarea pensiilor, sustinuta initial de toata lumea, a devenit, dupa aprobare, o masura controversata.

Banii pentru pensii, de la salariati

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca fondurile necesare pentru majorarea pensiilor, de peste 6 miliarde de lei, vor fi obtinute dintr-o serie de modificari ale bazei de impozitare la care se platesc contributiile sociale, in scopul de a mari veniturile bugetare.

Un sfert din suma de 2 miliarde de euro necesara pentru majorarea pensiilor va fi obtinut prin aducerea in campul de impozitare a anumitor venituri, restul sumei provenind din cresterea economica si a numarului de salariati, a declarat, joi, Vosganian.